Izrael telepépítési moratóriumot ajánlott, de a palesztinok elutasították

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn felajánlotta az izraeli telepek építésének tilalmát az 1967-ben elfoglalt területeken, ha a palesztinok Izraelt zsidó államnak ismerik el, de palesztin részről az ajánlatot hamar visszautasították.

A ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi izraeli telepek építésének moratóriuma szeptember végén járt le, s mivel Benjámin Netanjahu az erős nyomás ellenére sem volt hajlandó meghosszabbítani, a szeptemberben felújított közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások megrekedtek.

Három napja a palesztinok és az arab országok egy hónapot adtak az Egyesült Államoknak arra, hogy rábeszélje Izraelt az újabb moratóriumra, amely nélkül a palesztinok nem hajlandóak folytatni a tárgyalásokat.

A parlamentben elmondott beszédében Benjámin Netanjahu kijelentette: "ha a palesztin vezetés visszavonhatatlanul közli népével, hogy a zsidó nép hazájának ismeri el Izraelt, kész leszek összehívni kormányomat és az építés további felfüggesztését kérni". A miniszterelnök azt is közölte, hogy Izrael zsidó államként történő elismerése létfontosságú azelőtt, hogy a palesztinok államot alakíthatnának Ciszjordániában és a gázai övezetben.

Nem sokkal az ajánlat megszületése után Mahmud Abbász palesztin elnök szóvivője kijelentette: a telepépítés befagyasztására van szükség ahhoz, hogy a palesztinok visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz. "Az állam zsidó voltának ehhez semmi köze" - mondta a Reutersnek.

A palesztinok a telepekben saját életképes államuk létrehozásának akadályát látják, s azért nem akarják zsidó államként elismerni Izraelt, mert attól félnek, hogy ha megteszik, akkor a palesztin menekültek elveszítik jogukat arra, hogy visszatérjenek az izraelivé vált területekre. Benjámin Netanjahu viszont kormánya politikájának középpontjába állította a követelés elfogadtatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.