Izrael nem ígér semmit, de inkább tárgyalna

Az izraeli miniszterelnök „érdeklődik" aziránt, hogy kétoldalú tárgyalást folytasson Mahmúd Abbász palesztin elnökkel az ENSZ-közgyűlés ülésszaka alkalmából New Yorkban

Ezt Benjamin Netanjahu hivatala közölte hétfő este; a politikus egyúttal megismételte a közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások felújítását célzó felhívását. Az izraeli miniszterelnöki hivatal néhány nappal azelőtt adta ki közleményét, hogy Abbász a tervek szerint pénteken, az ENSZ-közgyűlésben tartandó felszólalása után kérni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy a világszervezet ismerje el Palesztinát teljes jogú tagállamaként.

Bár nem ígért engedményt azokban a kérdésekben, amelyek a palesztinok szerint régóta akadályozzák a megbeszélések sikerre vitelét, Netanjahu a közleményben felszólította Abbászt, hogy New Yorkban kezdjenek közvetlen tárgyalásokat (a békéről), amelyet Jeruzsálemben és Rámalláhban folytathatnának. Abbász már New Yorkban tartózkodik, ahova Netanjahu várhatóan kedden érkezik meg. nem ígért engedményt azokban a kérdésekben, amelyek a palesztinok szerint régóta akadályozzák a megbeszélések sikerre vitelét.

A közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások közel egy évvel ezelőtt szakadtak meg. Izrael és az Egyesült Államok ellenzi, hogy az ENSZ elismerje a palesztin államot, szerintük annak létrehozásáról kétoldalú béketárgyalásokon kellene megállapodni. A palesztinok viszont úgy vélik, az elmúlt két évtized béketárgyalásai zsákutcába jutottak. Abbász az Egyesült Államok vétóját kockáztatja azzal, hogy a Biztonsági Tanácstól kéri a palesztin állam ENSZ-beli elismerését, amelyet a BBC felmérése szerint azonban a világ közvéleménye egyértelműen támogat.

A nemzetközi közösség lázas diplomáciai erőfeszítésekkel igyekszik megelőzni, hogy az ügy válsággá fajuljon. Barack Obama amerikai elnök hétfőn Angela Merkel német kancellárral telefonon cserélt eszmét a konfliktusról. Obama megköszönte Merkelnek, hogy a szembenálló feleknél személyesen közbenjárva igyekszik előmozdítani a közvetlen izraeli-palesztin béketárgyalások felújítását - közölte a washingtoni Fehér Ház. Obama már megérkezett New Yorkba az ENSZ-közgyűlés ülésszakára, s a héten várhatóan megbeszélést folytat Netanjahuval, de nem tervezi, hogy Abbásszal is tárgyalóasztalhoz ül. Az amerikai elnök egy éve már arról beszélt, reményei szerint idén a legfiatalabb ENSZ-tagállamként köszöntheti Palesztinát, de Washington most ennek ellenére, az izraeli ellenállás miatt kész vétót emelni a palesztin kérelem ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter ezzel párhuzamosan arról beszélt, hogy „van  még idő megoldást találni a palesztin államiság ENSZ-beli elismerésének kérdése körül kialakuló diplomáciai válságra. A tárcavezető szerint az Egyesült Államok rendkívüli élénk diplomáciai tárgyalásokat folytat Izraellel, a palesztinokkal és más országoknak az ENSZ-közgyűlés ülésszakára New Yorkba érkező vezetőivel. Így Ahmet Davutoglu török külügyminiszterre isl, akit Clinton több mint egy órán át arról győzködött, hogy Ankara ne rontsa tovább viszonyát Izraellel. Az Egyesült Államoknak mindkét ország fontos szövetségese, és korábban egymásnak is szoros regionális szövetségesei voltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.