Netanjahu dicsérte a gázai segélyflottillát megostromló kommandósokat

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden dicsérte annak a kommandónak a tagjait, akik ez év májusában megostromoltak egy, a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottillát, s a támadásban meghalt kilenc török aktivista.

A kormányfő egy különleges támaszpontra látogatott el, ahol hangoztatta, hogy a kommandósok hősiesen, szakszerűen, erkölcsösen jártak el azokkal szemben, akik meg akarták ölni őket. Szerinte a Gázai övezet iráni terrorista bázissá lett, amely nagyon közel van (Izraelhez), és nagyon veszélyes. "Az, amit tettek, életbevágóan fontos, szükségszerű volt, teljesen jogszerű, és nagy jelentőségű" - tette hozzá.

A véres incidens ügyében az izraeli hadsereg egy belső vizsgálata ez év júliusában azt állapította meg, hogy súlyos hibákat követett el az izraeli katonai vezetés a támadás megszervezésekor és végrehajtásakor.

Az izraeli kormány az ügy kapcsán visszautasította azt a török követelést, hogy kérjen bocsánatot a történtekért, és nem volt hajlandó együttműködni az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának vizsgálóbizottságával, mert azt elfogultnak tartotta.

A kormány ugyanakkor alakított egy saját vizsgálóbizottságot ez év júliusában, amelynek két nemzetközi megfigyelő tagja is van. Feladatuk a támadás jogi vetületeinek vizsgálata a nemzetközi jog tükrében.

A bizottság munkájának eredményét, akárcsak azt, amit a hadsereg lefolytatott, beterjesztik majd a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által kijelölt szakértői csoportnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.