Netanjahu a béketárgyalások folytatását ígéri

Az izraeli miniszterelnök bízik abban, hogy egy-két hónapon belül újra elkezdődnek a közel-keleti béketárgyalások.

Benjamin Netanjahu csütörtökön Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélés után kijelentette, hogy kész  feltételek nélkül tárgyalni a palesztin vezetéssel. Hozzátette, hogy a megegyezés nem csak Izraelen múlik, a palesztinoknak is lépéseket  kell tenniük, így el kell ismerniük Izraelt, mint zsidó nemzeti államot.

A közös sajtótájékoztatón Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a  német álláspont szerint a közel-keleti tartós béke megteremtésének lényegi előfeltétele a zsidó telepek építésének leállítása, s Izraelnek lényegi módosítást kell végrehajtania telepespolitikájában. "Az idő sürget" - jelentette ki a kancellár, aki szerint jelenleg nagyon kedvezőek az esélyek a béke megkötésére.

Merkel és Netanjahu egyaránt keményebb fellépést követelt az  atomprogramjához makacsul ragaszkodó Irán ellen. Az izraeli  miniszterelnök "bénító erejű" szankciókat követelt, hogy valós nyomást lehessen gyakorolni Teheránra. Hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak és Európának önállóan kell büntetőintézkedéseket  elrendelnie, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem lesz képes megállapodni a szankciók további szigorításáról.

A kancellár rámutatott, hogy Teheránnak mielőbb választ kell  adnia a Nyugat által tett javaslatokra. Ha szeptemberig nem történik előrelépés, "fontolóra vesszük szigorúbb intézkedések bevezetését Irán ellen energetikai és pénzügyi téren" - mondta Merkel, aki mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a szankciók hatékonyabbak lennének, ha Oroszországgal és Kínával egyetértésben hoznának róluk döntést.

A Merkellel való találkozó előtt az izraeli miniszterelnök felkereste a Wannsee-konferencia helyszínét. A Berlin délnyugati csücskében, a Grosser Wannsee partján álló egyik villában 1942.január 20-án tartott megbeszélésen a 11 milliós lélekszámú európai zsidóság sorsáról és tömeges megsemmisítéséről tanácskoztak a náci vezérkar tagjai.

Netanjahu ellátogatott a Bild című újság szerkesztőségébe, ahol az Axel Springer médiakonszern képviselőitől átvette az auschwitzi koncentrációs tábor eredeti alaprajzát és kivitelezési terveit. Ezekre a dokumentumokra tavaly bukkantak rá véletlenül egy berlini lakásban, s a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpontban fogják majd őrizni őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.