Netanjahu: Ankara nem hallgatott ránk

Az izraeli kormányfő a tragikus flotilla-incidenssel kapcsolatban jelent meg az ügyben nyomozó bizottság előtt, ahol közölte: Törökország nem volt hajlandó nyomást gyakorolni a zászlóshajóra, s figyelmen kívül hagyta az izraeli figyelmeztetéseket.

Törökország figyelmen kívül hagyta a „legmagasabb szintről érkező” figyelmeztetéseket és felszólításokat a végzetes flotilla-incidens előtt – jelentette ki első tanúként, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök tegnap a gázai segélyflottilla ügyében nyomozó bizottság előtt. – Május 14-től kezdve irodám kapcsolatban állt a török kormány legmagasabb köreivel – mondta Netanjahu. – Az volt a célunk, hogy megakadályozzuk az összecsapást a flottillával. Folyamatos diplomáciai fáradozásaink ellenére a török kormány végül nem állította meg a blokádot áttörni készülő Marmarát – folytatta a kormányfő. A május 31-i halálos katonai akcióban kilenc palesztinbarát török aktivista életét vesztette. A kommandósok hajnalban nemzetközi vizeken indítottak támadást a Mavi Marmara nevű zászlóshajó ellen, miután a flottilla Izrael többszöri felszólítására sem tért el eredeti úti céljától, a Hamasz szélsőséges palesztin mozgalom által vezetett Gázai övezettől. A palesztin enkláve körül tengeri – és részleges szárazföldi – zárlat van érvényben.

Az izraeli kormányfő azt is elmondta, a hajó megállításának módjában az izraeli hadsereg vezetése döntött. Utóbbi kijelentéséért bírálta az ellenzéki, centrista Kadima párt, mely szerint Netanjahu a hadseregre akarja kenni a felelősséget. Netanjahu több kérdésre is csak zárt ajtók mögött lett volna hajlandó válaszolni, például arra, milyen alternatívákat vázolt fel a hadsereg vezetése a flotilla megállításával kapcsolatban.

Mint Netanjahu elmondta: világos volt, hogy a hajón lévő aktivisták mindenáron összetűzésbe akartak keveredni az izraeli katonákkal. Netanjahu egyébként kitért arra, hogy a világon egyik ország sem teszi ki annyi vizsgálatnak saját hadseregét, mint Izrael. A miniszterelnök ismét megvédte a blokádot, mondván: a Hamasz, Irán támogatásával egy terrorista enklávét csinált Gázából.

Törökország az izraeli vizsgálóbizottság felállítása után hangsúlyozta, hogy a belső nyomozás nem számít, ugyanis Izrael nem játszhatja egyszerre a vádlott, az ügyész és a bíró szerepét. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter kedden, míg Gabi Askenázi vezérkari főnök szerdán áll majd a bizottság elé.

Az ENSZ két fórumon indított vizsgálatot a gázai segélyhajók ügyében. A Geoffrey Palmer új-zélandi miniszterelnök vezette, mindkét fél egy-egy képviselőjét magában foglaló bizottság augusztus 10-én tartja első ülését, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pedig önálló nyomozást folytat majd az izraeliek részvétele nélkül.

Netanjahu szerint a Marmarán lévő aktivisták mindenáron összetűzésbe akartak keveredni az izraeli katonákkal.
An Israeli flag flutters in the wind as a naval vessel (not seen) escorts the Mavi Marmara, a Gaza-bound ship that was raided by Israeli marines, to the Ashdod port May 31, 2010. Israeli marines stormed the Turkish aid ship bound for Gaza on Monday and 10 pro-Palestinian activists were killed, triggering a profound diplomatic crisis. REUTERS/Amir Cohen (ISRAEL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.