Netanjahu: az egyiptomi felkeléssel évekig tartó bizonytalanság jöhet

Az izraeli kormányfő szerdán arra figyelmeztetett: az egyiptomi népfelkelés azzal a veszéllyel jár, hogy a térségben több évig tartó bizonytalan és instabil időszak veszi kezdetét.

Benjámin Netanjahu az izraeli parlamentben (kneszet) mondott beszédében úgy vélte, hogy Egyiptomban két erő áll szemben egymással. Az egyik mérsékelt átmenetet, reformokat és demokráciát akar, a másik az iszlám radikalizmust igyekszik megteremteni - a kormányfő szerint - Irán támogatásával.

Lehetséges, hogy hosszú időn át egyik fél sem gyűri le a másikat, így elhúzódó bizonytalansági időszakkal kell számolni - mondta Netanjahu.

Meggyőződését fejezte ki, hogy a mérsékelt reform- és demokráciapártiak kerülnek ki győztesen, ami jelentősen lendítene Izrael és az arab világ közötti megbékélés ügyen. "De egyelőre még nem tartunk itt" - hangsúlyozta.

Az izraeli kormányfő szerint Irán nem az emberi jogokat védelmező Egyiptomot óhajtja, hanem azt szeretné, hogy Egyiptom visszatérjen a középkorba, és egy másik Gázai övezet legyen. Netanjahu ezzel  kimondatlanul is arra utalt, hogy a Gázát uraló Hamász radikális mozgalom a legerősebb egyiptomi ellenzéki iszlamista szervezetből, a Muzulmán Testvériségből nőtt ki.

Az izraeli vezetők eddig nemigen hallatták hangjukat az egyiptomi tüntetéshullámmal kapcsolatban, és Netanjahu is arra intette minisztereit, hogy tartózkodjanak a nyilatkozatoktól ez ügyben. Ő maga csak annak kijelentésére szorítkozott vasárnap, hogy Izrael meg akarja őrizni a békét Egyiptommal, valamint "a regionális stabilitást és biztonságot."

Saul Mofaz, a kneszet védelmi és külügyi bizottságának elnöke hétfőn azt mondta a közrádióban, hogy Izraelnek "nem szabad beavatkoznia az egyiptomi belügyekbe", s "legfőbb érdekünk a békeszerződés megőrzése, amint Mubarak elnök tette az elmúlt harminc évben".

Netanjahu szerdai beszédében is kitért erre, amikor arra kérte a világ közösségét: követeljék az egyiptomi kormánytól, hogy Kairó tartsa be békeszerződését Izraellel.

Egyiptom 1979-ben kötött békeszerződést Izraellel, cserében azért, hogy a zsidó állam hadserege kivonul az 1967-es háborúban általa elfoglalt összes egyiptomi területről. Izrael ennek 1982-ben eleget tett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.