Netanjahu: a blokád enyhítése a legjobb döntés volt

A Gázai övezet blokádjának enyhítése "a lehető legjobb döntés volt, amelyet Izrael hozhatott" - mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn.

A kormányfő a parlament védelmi és külügyi bizottságának ülésén elmondta, hogy a polgári célú javak embargójának megszüntetéséről és a biztonsági blokád megerősítéséről az Egyesült Államokkal, a közel-keleti "kvartett" képviselőjével, Tony Blairrel és külföldi kormányfőkkel egyeztetve döntött az izraeli biztonsági kabinet.

Az intézkedés folyamatos nemzetközi nyomásra született, amely a Gázai övezetbe tartó segélyflottilla elleni, halálos áldozatokkal járó izraeli katonai akciót követte.

Netanjahu szerint azért volt a lehető legjobb döntés a blokád enyhítése, mert így a Hamász legtöbbet hangoztatott érvét és legfőbb propagandafogását veszítette el. Ezenkívül a polgári célokat szolgáló javak embargójának megszüntetése lehetővé teszi, hogy Izrael visszatérjen jogos biztonsági követeléseihez, és ez biztosítja a tengeri blokád megtörésével próbálkozók elleni beavatkozás legitimitását is.

A Hamász palesztin iszlamista mozgalom vezetői a blokád teljes és mindenre kiterjedő megszüntetését követelték, valamint elutasították a "valódi változást nem hozó" izraeli intézkedéseket. "Nem a javak mennyiségének növekedését szeretnénk elérni, hanem a blokád teljes és valódi megszüntetését: a határátkelők megnyitását, az utazás szabadságát és minden áru, köztük az építőipari alapanyagok szabad áramlását" - mondta Számi Abu Zuhri, a Hamász egyik szóvivője. Az izraeli kezdeményezést Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is elégtelennek tartja.

A zsidó állam vasárnap jelentette be, hogy megszünteti a polgári célú javak embargóját. Ide tartoznak az építőanyagok is, de azokat azonban csak olyan tervek (például iskola- és kórházépítés) megvalósításához lehet a területre szállítani, amelyeket a Palesztin Hatóság előzetesen elfogadott.

A tengeri blokád azonban továbbra is érvényben marad, és az övezetbe tartó teherszállító hajók tartalmát a hatóságok átvizsgálják az izraeli Asdod kikötőjében. A zsidó állam ezzel próbálja megakadályozni, hogy a Hamász hadiipari alapanyagokhoz juthasson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.