Újra lecsapna az Iszlám Államra az egyiptomi elnök

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazását sürgette a líbiai nemzetközi beavatkozáshoz a francia Europe 1 kereskedelmi rádiónak adott interjújában.

„Nincs más lehetőségünk, számításba véve, hogy a líbiai kormány és a nép cselekvésre szólított fel minket” – mondta az államfő a francia Europe 1 kereskedelmi rádiónak adott interjújában kedden.

„Nem fogjuk hagyni, hogy levágják a gyerekeink fejét” - jelentette ki Abdel-Fattah esz-Szíszi, aki „befejezetlen küldetésnek” nevezte a 2011-es líbiai nemzetközi katonai beavatkozást, amely véget vetett Moammer Kadhafi uralmának. „Magukra hagytuk a líbiai embereket a szélsőséges milíciák foglyaiként” - jegyezte meg. 

Szíszi fegyverletételre szólította fel a líbiai milíciákat, ugyanakkor azt is mondta, hogy fegyverszállítmánnyal kell támogatni az ország nemzetközileg elismert, Tobrukban ülésező kormányát. 

Arra a kérdésre, hogy ismét támadást indítana-e Líbiában az Iszlám Állam ellen, azt válaszolta: „Újra meg kell tennünk, mindannyiunknak, együtt”.

Hétfőn Egyiptom és Franciaország 5,2 milliárd eurós fegyverüzletről ír alá szerződést, amelynek értelmében Kairó huszonnégy darab Rafale típusú vadászgépet, egy FREMM fregattot és hozzá fegyverzetet vásárol Párizstól.

Szintén hétfőn jelentette be az egyiptomi hadsereg főparancsnokságának szóvivője, hogy egyiptomi harci gépek támadást indítottak Líbiában az Iszlám Állam ellen megtorlásul azért, mert meggyilkolta 21 egyiptomi túszát. Katonai forrásokra hivatkozva a BBC azt írja, a légicsapások folytatódni fognak, de szárazföldi csapatok bevetését egyelőre nem tervezik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.