Egyiptom is bosszút állt a kivégzésekért az Iszlám Államon

A szunnita radikális szervezet líbiai szárnya huszonegy egyiptomi kopt keresztény lefejezéséről közölt felvételt a közösségi oldalán. Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök a csoportos kivégzésre válaszul vasárnap megtorlást ígért az Iszlám Állam (IS) líbiai állásai ellen, hétfőn pedig végre is hajtott több csapást az egyiptomi légierő.

A huszonegy kopt keresztény kivégzését bemutató ötperces felvételt vasárnap este tette közzé az Iszlám Állam líbiai szárnya. A videón jól látható, ahogy a foglyokat a tengerpartra vezetik, és lefejezik őket, mint a kereszt népét, az ellenséges egyiptomi egyház követőit.

A kopt keresztényeket még januárban ejtette foglyul az IS líbiai szárnya. Az Egyiptomból származó férfiak építőmunkásként dolgoztak Líbiában. Az országban jelentős számú egyiptomi muszlim és keresztény dolgozik az építőiparban.

Kairó válaszul a kivégzésekre megtorlást helyezett kilátásba az dzsihádisták ellen. Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök vasárnap este azt mondta, hogy minden joguk megvan a válaszcsapásra a lefejezések után. Az egyiptomi állami tévében arról számoltak be, hogy Kairó rakétatámadásokat indított az IS líbiai kiképzőtáborai, bázisai és fegyverraktárai ellen.

Az egyiptomi elnök korábban azt mondta, hogy az líbiai szélsőségesek nem csak Egyiptomra jelentenek veszélyt, de az egész Közel-Keletre – emlékeztet a BBC.

A lefejezett kopt keresztények halála miatt hét napos gyászt hirdettek Egyiptomban. Az Egyesült Államok aljasnak és gyávának nevezte a csoportos kivégzést.

Az egyiptomi hadsereg főparancsnokságának szóvivője hétfőn reggel az állami rádióban bejelentette: az IS líbiai osztagaira légi csapásokat mértek. A harci gépek kiképzőtáborokat és fegyverraktárakat támadtak, majd sértetlenül visszatértek Egyiptomba - mondta a szóvivő.

Líbiában egyre nagyobb a káosz és a politikai válság Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása óta. Az országban több törzs és fegyveres csoport próbálja megszerezni a hatalmat, és egyre gyakoribbak a keresztények elleni támadások. Ennek ellenére több ezer egyiptomi érkezik az országba munkát és megélhetést remélve.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.