Németországban is bevezetnék a melegházasságot

Németországban vita indult az azonos neműek házasságáról az írországi népszavazás nyomán, az ellenzéki Zöldek kedden bejelentették, hogy törvényjavaslatot készítenek az új intézményről, amelyet még a szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó konzervatív CDU/CSU pártszövetség soraiban is többen támogatnak.

A Zöldek megítélése szerint Németországban azonnal be lehet vezetni a melegházasság intézményét, hiszen a parlamenti ellenzék pártjai - a Baloldal és az Zöldek - támogatják azt, és az SPD is kiállt mellette a 2013-as választás előtti kampányban. Ezért csupán arra van szükség, hogy az SPD képviselői megszavazzák a Zöldek indítványát a törvényhozás alsóházában, a Bundestagban - érvel az ökopárt.

A CDU/CSU és az SPD koalíciós szerződésében viszont csak az szerepel, hogy elő kell mozdítani a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok hátrányos megkülönböztetésének megszüntetése felé vezető folyamatot. Az SPD részéről nem is reagáltak a Zöldek felvetésére, és nem valószínű, hogy a szociáldemokraták az ellenzékkel összefogva a koalíciós társ ellen szavaznak, ha a Zöldek valóban beterjesztenek egy ilyen indítványt.

Az SPD-s igazságügyi miniszter, Heiko Maas az írországi népszavazás után bejelentette, hogy a tárca a koalíciós szerződés alapján 23 pontból álló csomagot dolgozott ki a bejegyzett élettársi kapcsolathoz fűződő jogok bővítéséről, és ezt már a szerdai kormányülésen tárgyalják.

Ugyanakkor a konzervatívoknál többen jelezték, hogy a koalíciós szerződésen túlmutató lépésekre van szükség és változtatni kell a CDU/CSU-nak a bejegyzett élettársi kapcsolat és a házasság teljes jogegyenlőségét elvető hivatalos álláspontján. Például Stefan Kaufmann CDU-s képviselő - aki maga is bejegyzett élettársi kapcsolatban él - a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy az írországi választás új lendületet ad a melegházasság körüli vitának és tovább erősíti az intézmény bevezetését pártoló konzervatívokat. A változást azonban "belülről" kell elérni, nem pedig az ellenzék nyomásának engedve - mondta Kaufmann.

Alexander Vogt, a konzervatív pártszövetségen belül működő meleg és leszbikus szövetség (Lesben und Schwule in der Union - LSU) vezetője az ntv hírtelevíziónak azt mondta, hogy az írországi szavazás után a CDU/CSU-nak és parlamenti frakciójának lépnie kell a melegházasság ügyében. "Őszintén szólva nemcsak örültünk, hogy Írországban ennyire jól sikerült (a szavazás), hanem bosszankodtunk is. Bosszantó, hogy a saját pártom nem tudja átlépni a saját árnyékát, holott a lakosság nagy része már régen túl van ezen" - mondta Vogt.

Németországban 2001-ben lépett életbe az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatáról szóló törvény. Jelenleg több mint 30 ezer ilyen kapcsolatot tartanak számon. Az alkotmánybíróság időközben hat alkalommal a bejegyzett élettársi kapcsolathoz fűződő jogok bővítésére kötelezte a törvényhozást, így például úgy rendelkezett, hogy az azonos nemű párokat is megilleti a házastársaknak járó adókedvezmény.

Írországban az előző héten tartott népszavazáson részt vevő választópolgárok 62,1 százaléka támogatta, míg 37,9 százaléka ellenezte a melegházasság engedélyezését. Ezzel Írország lett a világon az első olyan ország, ahol népszavazáson döntöttek az azonos nemű párok házasságkötésének törvényessé tételéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.