"Nem tudtuk, melyik kapualjból ugrik ki valaki és lövi agyon az embert"

Mérhetetlen félelem uralkodott el Párizson, az emberek alig mernek lemenni a boltba – jellemzi a helyzetet egy Párizsban élő fiatal lány, aki éppen moziban volt a merényletek idején. Mire vége lett az előadásnak, feje tetejére állt a város.


Moziban voltam, pont akkor kezdődött az előadás, amikor az első merénylet megtörtént – mondta lapunknak egy Párizsban élő fiatal menedzser, aki azt kérte, otthoni rokonai nyugalma érdekében nevezzük Tímeának. A hölgy egy sarokra lakik a Bataclan koncerthelyszíntől, ahol a legsúlyosabb merénylet történt. Ezen a környéken található a Charlie Hebdo szerkesztősége is. 

– A mozi a szomszéd kerületben van, az egyik barátunk nem ért oda időben az előadásra, s üzent, hogy valami baj lehet a városban. A moziban nem volt internetkapcsolatom, ezért csak az előadás után derült ki, hogy mi történt. Volt, akik már előadás közben értesülhettek a történtekről, mert több pár felállt és távozott film közben, s aligha az új Bradley Cooper filmmel voltak elégedetlenek - mondta Tímea.

– Nem volt felhőtlen a szórakozás, mert valaki nagyon feltűnően járt fel s alá a teremben, csak utólag derült ki, hogy egy biztonsági őr volt – mondta Tímea. Amikor kijöttek a filmről, már minden ismerősöm arról érdeklődött, hogy jól vagyok-e, megvagyok-e. Ekkor tudtuk csak meg, hogy mi történt, a hírek arról szóltak, hogy szabadon járkálnak a gyilkos terroristák a városban. A biztonsági őrök nyugtatták a mozinézőket, azt hangoztatták, a mozi kerületében minden rendben - emlékezett vissza Tímea.

– Mivel 11-re már le volt zárva a környék és hét vagy nyolc metróvonal és a busz sem járt, gyalog indultunk haza, a magassarkút sportcipőre cseréltem és valósággal rohantunk haza. Útközben mindenkit vizsgáltunk, megbízhatunk-e benne, pánikban voltunk. Mérhetetlenül féltünk, nem tudtuk, melyik kapualjból ugrik elő valaki és lő agyon bennünket – mondta a fiatal lány, aki szerint nem túlzás: valósággal hazamenekültek.

– Óva intettek bennünket attól, hogy taxiba üljünk, mert nem lehetett tudni, hogy a taxiban nincsenek-e merénylők – mesélte Tímea, aki ma még csak a boltba ment le, hogy bevásároljon a hétvégére. – A hatóságok azt mondják, legjobb, ha otthon maradunk, a boltba is csak azért merészkedtem le, mert nem volt más választásom – meséli a fiatal lány, aki szerint a környék utcái üresek, az emberek pedig sokkos állapotban vannak. – Nem az a dacos, szinte forradalmi közhangulat uralkodik, mint a Charlie Hebdo után.

Az emberek valósággal rettegnek, nyomasztó stressz honol az utcákon. Nem tudni, hogy minden gyilkost elfogtak-e, s az embereket kétségbeejti, hogy a hírek szerint másod- és harmadik generációs francia állampolgárok voltak az elkövetők – mondja a magyar lány. Mikor térhet vissza az élet Párizsba? – Már sosem lesz olyan, mint tegnap estig volt – válaszolja.

A merényletsorozatról szóló, folyamatosan frissülő cikkünket itt olvashatja!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.