„Nem műszaki hiba okozta a magyar Gripen balesetét”

Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter pénteken a cáslavi katonai repülőtéren tett látogatása alkalmával az mondta: nem műszaki hiba okozta a magyar vadászgép balesetét kedden Cáslavban.

„Értesülésem szerint nem volt műszaki hiba, ami nagyon lényeges tényező” – mondta Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter.

”A vizsgálatok eddigi menetéből tudjuk, nem számolnak azzal, hogy műszaki hiba történt volna. Amennyiben műszaki hiba lépett volna fel, akkor természetesen az összes Gripen a földön marad és a hadgyakorlat nem folytatódott volna” – pontosította a minisztert Libor Stefánek, a cseh légierő parancsnoka.

A magyar légierő JAS-39 Gripen típusú vadászgépe kedden délután eddig ismeretlen okból túlfutott a leszállópályáján, a pilóták katapultáltak, jól vannak.

A Lion Effort 2015 fedőnevű cseh–magyar–svéd hadgyakorlat, amelyet a baleset után azonnal megszakítottak, szerda délután óta folytatódik.

Stropnicky elmondta, hogy a cseh, a magyar és a svéd szakértők folytatják a baleset kivizsgálását. A magyar gép roncsai a cáslavi repülőtér hangárjában vannak, a pilóták, akiknek semmi bajuk nem történt, pedig már Magyarországon tartózkodnak. A vadászgép roncsainak elszállításáról a magyar félnek kell döntenie. Tomás Maruscák, a repülőtér szóvivője szakértői véleményekre hivatkozva korábban azt mondta az MTI prágai tudósítójának, hogy a gépet már nem lehet megjavítani.

A cseh légierő parancsnoka megerősítette, hogy hosszú, akár néhány hónapos szakértői vizsgálattal is számolni kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.