Totálkáros a Gripen

Magyar szakértők szerda reggel csatlakoztak cseh kollégáikhoz, akik a cáslavi repülőtéren már kedd este óta vizsgálják a magyar vadászgép balesetének helyszínét és magát a gépet - közölte Magdaléna Dvoráková, a cseh hadsereg vezérkari főnökségének szóvivője az MTI érdeklődésére szerdán.
"A cseh szakértők már kedden megkezdték a helyszínelést. Ma reggel csatlakozott hozzájuk a nyolctagú magyar szakértői csoport is" - mondta Dvoráková.

A cseh vizsgálóbizottság tagjait a hadsereg felügyeleti és ellenőrző szekciójának szakértői, míg a magyart a Magyar Honvédség, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakértői alkotják.

A szakértői vizsgálatok befejezéséig a hadgyakorlatot megszakították - közölte Dvoráková.

A magyar légierő JAS-39 Gripen típusú vadászgépe kedden délután eddig ismeretlen okokból túlfutott a leszállópályáján, a pilóták katapultáltak. A baleset konkrét oka ismeretlen. Cseh vélemények szerint két ok jöhet számításba: vagy a pilóták hibáztak leszálláskor, illetve fékezéskor, vagy pedig valamilyen műszaki probléma lépett fel.

A magyar vadászgép néhány száz méterre a leszállópályától, a vetéstől zöldellő szántóföldön áll jobb oldalára dőlve. A gép elején és hátul, a farokrészen is nagyon súlyos sérülések láthatóak, a gép orra és a pilótakabin is letört.

A szántóföldön láthatóak azok az ejtőernyők is, amelyekkel a két pilóta elhagyta a gépet. A pilótákat orvosi vizsgálatnak vetették alá, jól vannak. A balesetet szenvedett repülőgép körüli területet a hatóságok lezárták.

Míg kedden egy, a cseh televíziónak név nélkül nyilatkozó szakértő úgy vélte, hogy a javítások után a magyar gép újra működőképes lehet, szerdán borúlátóbb vélemények láttak napvilágot.

Megvan a fekete doboz

Az elsődleges információk szerint jó állapotban vannak a vadászgép adatrögzítői - mondta a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) szóvivője. Bajkó Erika kifejtette: a KBSZ balesetvizsgálói az értesítést követően a helyszínre utaztak. Az elsődleges helyszíni szemlét még kedden a cseh katonai kivizsgáló szervezet végezte el, de megfelelő őrizet mellett a további vizsgálatokhoz változatlanul hagyták a helyszínt. A cseh és magyar balesetvizsgálók szerda reggel egyeztették a további tennivalókat. A magyar szakemberek is megtekintették a helyszínt és a roncsot, és már meghallgatták a vadászgép személyzetét is - tette hozzá.

Bajkó Erika információi szerint szerdán kiszerelik a repülőgép adatrögzítőit és megkísérlik letölteni az azokon tárolt adatokat. (MTI)

"A vadászgép megjavíthatatlan állapotban van" - mondta Tomás Maruscák, a cáslavi repülőtér szóvivője az MTI-nek szerdán délelőtt. Szerinte ezt a véleményt fogalmazták meg nem hivatalosan azok a szakértők, akik kedden közelről is megnézték az összetört magyar vadászgépet. A gép roncsának elszállításáról a szakértői vizsgálatok befejezése után születik döntés - jegyezte meg Maruscák. A gép megrongálódásához szerinte nagymértékben az is hozzájárult, hogy az a leszálláskor áttörte a pálya végén álló bonyolult antenna-rendszert.

Cáslavban május 11-től Lion Effort fedőnevű, közös cseh-magyar-svéd légi hadgyakorlat zajlik. Mindhárom ország hadserege JAS-39 Gripen típusú vadászgépeket használ. A hadgyakorlaton thaiföldi pilóták is részt vesznek, de vadászgépek nélkül.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.