Magyar vadászgép szenvedett balesetet Csehországban

Kedden kora délután a Prágához közeli Cáslav katonai repülőterén leszállási manőverezés közben szerencsétlenül járt a magyar hadsereg kétszemélyes, Jas-39 Gripen típusú vadászgépe.

A vadászgép nem tudott lefékezni a leszállópálya végéig, ezért a pilóták katapultáltak, kisebb sérülésekkel megúszva a balesetet. Gépük a szántóföldeken tört több darabra. „A két magyar pilóta – Ugrik Csaba dandártábornok és Gróf Gergely őrnagy – az elsődleges adatok alapján jól van” – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A helyszíni felvételek tanúsága szerint a vadászgép teljesen összetört, az eleje leszakadt a törzséről, így valószínűtlen, hogy valaha újra repülni fog. Az anyagi kár jelentős.

Forrás: novinky.cz

Megkeresésünkre Magdaléna Dvoráková, a cseh vezérkar szóvivője elmondta, hogy a történteket a védelmi tárca szakemberei vizsgálják. Egyelőre nem tudják, hogy emberi vagy műszaki hiba okozta-e a balesetet. Emlékeztetett arra is, hogy három évvel ezelőtt ugyanitt az orosz légierő egyik Antonov An-30-asa gyulladt ki, nem sokkal a leszállás előtti manőverezési hiba miatt.

Petr Mladek, a cseh védelmi tárca szóvivője egyelőre annyit közölt, hogy a vadászgép lecsúszott a kifutópályáról, a pilóták pedig az előírásoknak megfelelően katapultáltak. „Mindketten rendben vannak. Nem történt semmilyen drámai esemény” - tette hozzá. A 13:40 körül történt baleset és a vizsgálat miatt a repteret lezárták. Tomás Maruscák reptéri szóvivő nem tudta megmondani, hogy a vizsgálat meddig tart.

Két magyar JAS39-es Gripen május 11-én érkezett meg Csehországba részt venni a Lion Effort nevű nemzetközi hadgyakorlaton cseh és svéd vadászgépek társaságában, de a saját bázisaikról indulva német Eurofighter Typhoonok és lengyel F16-osok is bekapcsolódnak a feladatok végrehajtásába, Thaiföld pedig pilótákat küldött. A hadgyakorlat hivatalosan május 24-ig tart. Keretében légi bemutatót és nyílt napot is tartanak.

A magyar légierőnek 14 Gripenje van, amelyből kettő a kétüléses gép. 

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.