Most nem dugta el feleségét a diktátor

Kim Dzsong Un felesége idén első alkalommal jelent meg a nyilvánosság előtt. Mint a phenjani állami sajtó jelentette, a 25 éves Ri Szoldzsu férje oldalán nézte végig azt a focimeccset, amelyet az Észak-Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) megalapítója, Kim Ir Szen születésnapjának megünneplése alkalmából rendeztek hétfőn.

A KCNA állami hírügynökség által nyilvánosságra hozott fotón a Kim házaspár mögött a páholyban egyenruhás katonatisztek láthatók.

Ri Szoldzsu utoljára tavaly decemberben mutatkozott nyilvános eseményen, akkor férje társaságában, annak apja, Kim Dzsong Il halálának harmadik évfordulóján jelent meg. A jelenlegi phenjani vezető házasságának híre csak 2012 júliusában vált nyilvánossá, ám a feltételezések szerint még 2009-ben megtörtént, s eddig egy gyerekük született.

Kim Dzsong Un ismét megmutatta feleségét
Reuters

A jelenlegi észak-koreai vezető nagyapja, Kim Ir Szen születésének 103-ik évfordulója szerdára esik, amelyet kétnapos munkaszünettel, rendezvényekkel ünnepelnek meg. Az országalapító Kim 1948-tól haláláig, 1994 –ig állt a KNDK élén, a Kim-dinasztia így gyakorlatilag majd hét évtizede irányítja a kelet-ázsiai kommunista rendszert.

A születésnapi rendezvények már vasárnap megkezdődtek a phenjani maratoni futóversennyel, amelynek több mint 800 részvevője közül mintegy 600 külföldi volt. Mint az AFP a KCNA hivatalos hírügynökségre hivatkozva közölte, malájföldi, szingapúri, brit, svéd, finn és olasz futók is versenyeztek.

Hónapok óta tartja magát a hír, hogy Kim Dzsong Un Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására részt vesz a második világháborúban a németek felett aratott győzelem 70-ik évfordulójának május 9-i megünneplésén Moszkvában. Ez lenne az első külföldi útja azóta, hogy 2011-ben átvette a hatalmat apjától, a néhai Kim Dzsong Iltől.

Hétfőn Szöulban bejelentették indoklás avagy magyarázat nélkül, hogy a meghívás ellenére Pak Kunhje dél-koreai elnök távol marad, ám egy megbízottal képviselteti magát a moszkvai rendezvényen. Így nem lesz lehetőség egyelőre a két Korea közti csúcsra. Szöuli közlés szerint a parlament külügyi bizottságának egyik vezető tagja utazik majd Moszkvába az elnök különleges képviselőjeként. A két Korea között az 1950-53-as háborút csak tűzszünet, s nem békemegállapodás zárta le. A több mint hat évtized során mindössze két ízben találkoztak, 2000-ben, majd 2007-ben az ország vezetői.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.