Moszkvába vezethet Kim Dzsong Un első külföldi útja

Kim Dzsong Un 2011-es hivatalba lépése óta nem járt külföldön, ezért kiemelt figyelemmel kísérik, hová látogat el először. Oroszország már megerősítette, hogy Észak-Korea vezetője elfogadta meghívásukat, az azonban nem egyértelmű, hogy kit is takar ez a cím.

Oroszország állítja, az észak-koreai vezető elfogadta az orosz meghívást, hogy május 9-én részt vegyen Moszkvában a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségen - jelentette a Jonhap észak-koreai hírügynökség a Kreml írásos válaszát idézve.

A hírügynökség azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a válasz nem említi név szerint Kim Dzsong Unt. A dél-koreai egyesítési minisztérium egyik embere szerint az észak-koreai vezető cím kétértelmű meghatározás, mivel jelentheti Kim Dzsong Namot is, Kim Dzsong Il legidősebb fiát, aki jelenleg a Legfelsőbb Népi Gyűlés Elnökségének elnöke. Ráadásul az ezt a címet viselő személy képviseli hagyományosan Észak-Koreát a külföldi utakon - írja a BBC.

Kim Dzsong Un 2011-es hivatalba lépése óta nem vett részt külföldi úton, ezért is bír majd nagy jelentőséggel az első, mely az ország politikai irányultságát és stratégiáját is jelezheti. A korábbi pártfőtitkár rendszeres látogatásokat tett Kínában, így nagy figyelmet kap majd, ha utódja Peking helyett Moszkvába megy elsőként. 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter január 21-én jelentette be, hogy a Kreml meghívót küldött Kim Dzsong Unnak. Az észak-koreai kormánytól érkező első jelek pozitívak voltak - nyilatkozta Lavrov. 

Oroszországban 2011-ben járt utoljára észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il nem sokkal halála előtt tett egyhetes látogatást az országban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.