Nem kérnek a drogellenes katonai bázisból

Bolívia kokacserje-termelő régiójában a helyi lakosok összecsaptak a rendőrséggel egy újonnan építendő kábítószer-ellenes katonai bázis miatt.

A főleg indián származású földműves helyiek vezetője szerint a legtöbb ember attól tart, hogy a a Yacapani város közelébe tervezett katonai bázis miatti fokozott rendőri jelenlét az erőszak, bántalmazások és különféle visszaélések megsokszorozódásához vezethet.

A regionális rendőrfőnök, Johnny Requena szerint viszont a kábítószer-bandák állnak a mostani erőszak kiújulása mögött – jelentette a BBC. Az összecsapások a bázis alapkőletételének ünnepélyes lerakása előtt törtek ki, a tüntetők utcai barikádokat emeltek, valamint kövekkel dobálták meg a hatóságokat, viszonzásul a rendőrök könnygáz bevetésével válaszoltak.

Bolívia a világ harmadik legnagyobb kokaintermelője Peru és Kolumbia után. Bolíviát egyébként 2013 januárjában egyévi távollét után visszavették az ENSZ 1961-ben elfogadott egységes kábítószer-egyezményébe, miután húsz országnál kevesebben emeltek csak kifogást az ellen, hogy a dél-amerikai ország területén szabad kokalevelet – a kokain alapanyagát – rágni. La Paz 2011 nyarán emelt kifogást az ellen, hogy az egyezmény tiltja a kokalevél rágását, ami Bolíviában viszont régi hagyomány az őslakók körében, hiszen a kokalevél segíti elviselni a magaslattal járó fáradtság érzetét, sőt, elüti az éhséget is. Evo Morales elnök kormánya 2012 januárjában ezért kilépett az egyezményből, de egyúttal kezdeményezte visszavételét azzal a feltétellel, hogy a nemzetközi fórum engedélyezze Bolívia területén a kokalevél fogyasztását, az úgynevezett acullicót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.