Nagy sikert jelentett be a kokaminiszter

Egyévi távollét után Bolíviát visszavették az ENSZ 1961-ben elfogadott egységes kábítószer-egyezményébe, miután húsz országnál kevesebben emeltek csak kifogást az ellen, hogy a dél-amerikai ország területén szabad kokalevelet – a kokain alapanyagát – rágni.

A La Razón című lap pénteken jelentette a nemzetközi sikert Dionisio Nunez kokaügyi miniszterre hivatkozva. Nem hivatalos értesülések szerint Bolíviát az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország sem engedte volna vissza az egyezmény keretei közé.

U.S. film director and screenwriter Oliver Stone (R) and Bolivian President Evo Morales chew coca leaves during a meeting at the Presidential Residence in La Paz, January 13, 2009.
U.S. film director and screenwriter Oliver Stone (R) and Bolivian President Evo Morales chew coca leaves during a meeting at the Presidential Residence in La Paz, January 13, 2009.

La Paz 2011 nyarán emelt kifogást az ellen, hogy az egyezmény tiltja a kokalevél rágását, ami Bolíviában viszont régi hagyomány az őslakók körében, hiszen a kokalevél segíti elviselni a magaslattal járó fáradtság érzetét, sőt, elüti az éhséget is. Evo Morales elnök kormánya 2012 januárjában ezért kilépett az egyezményből, de egyúttal kezdeményezte visszavételét azzal a feltétellel, hogy a nemzetközi fórum engedélyezze Bolívia területén a kokalevél fogyasztását, az úgynevezett acullicót.

A helyi sajtó szerint Bolíviának a Morales-kormány által elindított nemzetközi kampány hozta meg a sikert az ügyben. A maga is indián származású elnök korábban a kokatermesztők szakszervezetének volt a vezetője, és be is jelentette, hogy nagyszabású rendezvény keretében ünneplik meg a kokarágás büntethetőségének eltörlését. Morales történelminek minősítette a Bolívia számára kedvező döntést. Bolívia csak abban az esetben nem térhetett volna vissza az egyezmény keretei közé, ha a 184 aláíró országból több mint hatvan emel kifogást a kokarágás ellen.

A latin-amerikai országok egy része mostanában egyébként meglehetősen közel áll a droglegalizáláshoz. Az ENSZ szeptember végi közgyűlésén tartott beszédében legalábbis Kolumbia, Mexikó és Guatemala elnöke is megpendítette a lehetőséget. Ahogy a guatemalai Otto Perez Molina fogalmazott, kormánya szeretne maga köré gyűjteni olyan országokat, amelyek készen állnak a globális kábítószer-politika megreformálására, beleértve „kreatív” alternatívákat is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.