„Nem a háborúra – nem a NATO-ra”

Több ezren vonultak utcára Montenegróban szombaton, hogy a NATO-csatlakozás ellen tüntessenek. Népszavazást követeltek, miközben azt skandálták: NATO, gyilkosok.

Ötezer ember tüntetett Montenegró NATO-csatlakozása ellen szombaton. A szerb- és oroszbarát tüntetők követelik, hogy írjanak ki népszavazást a csatlakozásról - írja az AFP.

Az Új Szerb Demokratikus Párt elnöke, Andrija Madic azt nyilatkozta, ha nem tartanak népszavazást a tagságról, akkor az a polgárháború szélére sodorhatja az országot. Momir Bulatović korábbi montenegrói elnök és jugoszláv miniszterelnök is azt mondta: "Meghívtak, hogy egy kicsivel több katonát küldjünk Oroszország ellen. De nekünk (Montenegrónak) nem szabad részt vennünk ebben a játékban".

A tömeg Putyin nevét és azt skandálta, "Oroszország Anyácska", miközben orosz és szerb zászlókat lengettek. Sokan azt kiabálták: "Nem a háborúra - nem a NATO-ra".

Ugyanakkor Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnök történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy a NATO meghívta országát a szövetségbe, és december 2-án azt nyilatkozta, ez a legfontosabb esemény Montenegró életében a 2006-os függetlenségi népszavazás óta, és egyértelművé tette, nem kíván népszavazást tartani a csatlakozásról.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.