Négyéves gyerek is lövöldözhet Amerikában

A fegyverlobbi vezető szervezete, a Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) videojátékot dobott piacra, alig egy hónappal a connecticuti tragédia után.

Az iPhone-ra és iPadre készült játék egy lőgyakorlatot szimulál, a hatósági engedélyek szerint akár négyéves kisgyerekek is szórakozhatnak vele. A megjelenés időzítése aligha véletlen, Joe Biden alelnök és munkacsoportja ugyanis ma áll elő a fegyverviselés szigorításáról szóló elképzeléseivel, ami után Obama még a héten megszólal az ügyben. Egy hónappal a 27 halálos áldozatot követelő connecticuti vérengzés után a Fehér Ház gőzerővel készül a szigorításra: a javaslatok között szerepel a támadófegyverek és a nagy kapacitású tölténytárak tilalma, szövetségi adatbázis létrehozása a büntetett előéletű vagy labilis idegzetű vásárlók kiszűrésére, és állítólag az is, hogy az amerikai iskolák 50 millió dolláros szövetségi keretből alkalmazhassanak felfegyverzett őröket, akik az esetleges támadókat fékeznék meg, remélhetőleg még vérengzés előtt.

A mindenféle korlátozást elutasító NRA nem szerénykedik a játékkal kapcsolatban. Kísérő reklámanyaga szerint az NRA: Lőtávolban a fegyverlobbi új mozgó idegközpontja, amely megfelelő egyensúlyt teremt a szórakozás és az oktatás között, és egy érintésre hozzáférést biztosít az NRA hálózatához a napi hírektől kezdve a biztonsági tanácsokon át a vonatkozó törvényekig és az oktatófilmekig. A játékban egyébként kilenc fegyver közül lehet választani; a lehetséges célpontok között van koporsó alakú tárgy is – írja a BBC.

A szigorítási javaslatok előkészítése közben Biden és a munkacsoportja mindenkivel tárgyalóasztalhoz ült, aki érintett a dologban, beleértve a fegyverlobbit, a nagy forgalmazókat, az egyházakat és a videojáték-gyártókat is. Bár az egyelőre nem világos, hogy a videojáték-gyártókat a Fehér Háznak sikerült-e meggyőznie a maga igazáról, akik játszanak, azok biztosan ragaszkodnak a fiktív erőszakhoz. A fogyasztók nagy érdekvédelmi szervezete, az Entertainment Consumers Association (ECA) nyílt levelet írt Bidennek, amelyben Jennifer White ECA-alelnök úgy véli, hogy a tragédiát „néhányan” arra akarják felhasználni, hogy a támadó helyett másra hárítsák a felelősséget. „Sajnálatos, hogy vannak, akik a médiát és a videojátékok világát vádolják meg az emberek erőszakos magatartása miatt. Mi tudjuk, hogy nincs kapcsolat, és a tilalom vagy a korlátozás nem oldja meg a helyzetet” – hangzik a nyílt levél. Ezzel összhangban Daniel Greenberg, a Játékfejlesztők Nemzetközi Szövetségének az elnöke is „bűnbakkereséstől” óvta a Fehér Házat: ő arra emlékeztetett, milyen helyrehozhatatlan károkat okozott a kormányzat az ötvenes években a képregényiparnak, amely az eladott példányszámokat tekintve máig nem heverte ki, hogy a műfajból száműzték az erőszakos jeleneteket.

Az ECA korábban játszott már a tűzzel: 2009-ben az FBI indított vizsgálatot, miután a fogyasztói érdekvédelmi szervezet egyik tagja „mocskos bombatámadást” kívánt New Yorknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.