Négy órán át vallatták a külügyminisztert

Az atombomba veszélyéről is faggatták a képviselőházban John Kerry külügyminisztert

Négy órán át keményen „vallatták” John Kerry külügyminisztert és két másik kollégáját az iráni atommegállapodásról a képviselőház külügyi bizottságában. Az amerikai törvényhozásnak hatvan napja van, hogy véleményezze a máris történelmi jelentőségűnek kikiáltott megegyezést, az Obama-kormány pedig minden alkalmat megragad, hogy kifejtse álláspontját, és meggyőzze a kongresszus tagjait a döntés helyességéről.

A nyíltan ellenséges kérdések özönében Kerry hevesen védte az egyezményt. A legtöbb honatya – köztük számos demokrata is – amiatt aggódott, hogy Irán zöld utat kap az atombomba megépítésére tizenöt év múlva, amikor az egyezség lejár.

Kerry a meghallgatáson
Kerry a meghallgatáson
Carlos Barria / Reuters

Ám Kerry szerint a korlátozásokat nem azonnal oldanák fel a határidő lejárta után sem. És ha Amerika eláll a megállapodástól, a külügyminiszter szerint „már holnap ott tartunk, mint tizenöt vagy húsz év múlva”. Elmondta a képviselőknek, hogy ha nemet mondanak az egyezségre, ez arra késztetheti Iránt, hogy azonnal kiterjessze nukleáris programját. „Nem csak arra adnának ezzel engedélyt Iránnak, hogy megduplázza az urándúsítás sebességét, hogy nehézvizes reaktort építsen, és hogy még hatékonyabb centrifugákat kezdjen használni” – mondta Kerry.Megállapodás híján – fűzte hozzá – ráadásul nem lenne ott senki, hogy megfigyelje és ellenőrizze a folyamatokat. „Minden, amit megpróbáltunk megakadályozni, megtörténne” – szögezte le az amerikai külügyminiszter.

Számos képviselő Izrael biztonságáért aggódott, volt, aki egyenesen az izraeli nagykövettől kapott kérdést olvasta fel. Ám a kongresszus legrégebben hivatalban lévő zsidó képviselője, a michigani demokrata Sander M. Levin védelmébe vette a nukleáris megállapodást.

John Kerry másfél éven át tárgyalt a megállapodásról, amelyet július 14-én fogadott el Teherán és öt tárgyalópartnere. A megállapodás értelmében a világ vezető hatalmai fokozatosan enyhítik az Iránra mért kereskedelmi szankciókat. Cserébe Teherán elfogadja nukleáris programjának korlátozását és ellenőrzését. Az iráni vezetés azt állítja, hogy atomprogramja békés célú, de a nyugati hatalmak szerint az iszlám ország nukleáris fegyvert fejleszt.

Kerry mellett ült Jack Lew pénzügyminiszter és Ernest Moritz energiaügyi miniszter is. Utóbbi atomfizikus, ő tárgyalt a megállapodás technikai részleteiről. A The Washington Post szerint ő az Obama-kormány „titkos fegyvere” a képviselők meggyőzésében. A higgadtságát néha elveszítő Kerryvel szemben Monitz stílusát még azok is kedvelik, akik a megállapodás ellen vannak, és hajlandók rá hallgatni.

A három miniszter múlt héten a szenátus külügyi bizottsága előtt jelent meg. Az iráni állami televízió mindkét eseményt élőben közvetítette. A hét második felében Ashton Carter védelmi miniszter is megjelenik a törvényhozás tagjai előtt, hogy válaszoljon a kérdéseikre.

A republikánus vezetésű kongresszus feltehetően nemet fog mondani a megállapodásra. Ám Obama már korábban közölte, hogy minden ilyen döntést megvétóz, azt pedig csak kétharmados többséggel tudja felülírni a törvényhozás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.