Négy évet kapott az auschwitzi könyvelő

Négy év börtönre ítélte a bíróság az SS-tizedesként az auschwitzi „létesítménykezeléshez”  tartozó, 94 éves Oskar Gröninget.

Az utolsó Auschwitz-perek egyikében beismerő vallomást tett a német sajtóban csak „Auschwitz könyvelőjeként” emlegetett Gröning.

A per során ügyvédje többször hangsúlyozta, hogy a férfi a népirtásban nem vett részt, ugyanakkor az ügyészség azzal érvel, hogy tevékenységével mégis hozzájárult az auschwitzi koncentrációs tábor működéséhez.

bild.de

Gröning vallomása szerint rendszeresen teljesített szolgálatot a koncentrációs táborokba érkező zsidók kiválasztásánál, többek között az úgynevezett „Magyar Akcióban” is szerepet vállalt. Az Auschwitz könyvelőjének nevezett SS-tizedes feladata volt, hogy az érkezőket átkutassa értéktárgyak után, és a pénzt Berlinbe továbbítsa.

Oskar Gröninget egyszer már a hetvenes évek végén perbe fogták, de akkor megszüntették ellene az eljárást. A hannoveri ügyészség által áprilisban indított új per során holokauszt-túlélők és áldozatok rokonai, köztük magyar állampolgárok is részt vettek sértettként az eljárásban.

A 94 éves férfit szerdán négy évre ítélte a lüneburgi bíróság, de az ítélet nem jogerős – írja a BBC.  A járókerettel közlekedő Gröning egészségi állapotán is múlik, tényleg börtönbe kerül-e.

Az ítélet jogerőre emelkedése után az ügyészség megvizsgálja, hogy a rossz egészségi állapotban lévő elítélt alkalmas-e a büntetés letöltésére.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.