Navracsics menekültügyben Brüsszel mellett is kiáll

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős EU-biztos nagyjából egy időben nyilatkozott a magyar határzárról a nemzetbiztonsági kabinet ülésével, ahol döntöttek a magyar-horvát határzárról. A fideszes politikus megvédte a kerítésépítést, de Brüsszel mellett is kiállt.
Navracsics szerint gyakorlatilag két határ van az EU-n belül, s mivel Horvátország nem tagja a schengeni övezetnek, annak ugyanúgy hátországa, mint Szerbia. Ha tehát a magyarok kerítést építenek, azzal a schengeni övezetet védik - tette hozzá az EU-biztos, aki úgy vélte, a kormánnyal szembeni kritikák nem egyediek. Hasonló támadások érték Spanyolországot, amikor a marokkói határra húzott kerítést.

Az Eurológus azt írja, Navracsics az Orbán-kormány mellett az Európai Bizottságot is megvédte. A biztos azt mondta, alaptalan vádak érik a testületet, amikor azt mondják késlekedik és rossz válaszokat ad. Navracsics szerint a Bizottság időben elkészítette a javaslatokat, amiről az EU-s tagországoknak kell dönteniük, ezért a késlekedés éppen miattuk van.

Navracsics úgy véli, egyáltalán nem valós az, hogy Bizottság és a tagállamok szemben állnak egymással, mivel Brüsszelben próbálnak olyan megoldást találni, amely minden uniós tagországnak jó. A biztos szerint hisztérikus reakciót érzékelhetünk a politikai váltás miatt, de a kedélyek le fognak csillapodni.

Navracsics emlékeztetett, hogy hasonló problémákat már máskor is megoldott Európa.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.