galéria megtekintése

Horvátország Szlovénia felé tolja tovább a menekülteket, szabadon jöhet az emberáradat

32 komment

NOL

Péntek éjféltől lezárják a zöldhatárt Magyarország és Horvátország között – jelentette be rendkívüli sajtóértekezleten a magyar nemzetbiztonsági kabinet döntését Szijjártó Péter külügyminiszter. Horvátország Szlovénia felé szállítja tovább a menekülteket.

A döntést azzal indokolta, hogy a menekültkérdésnek szentelt, csütörtöki európai uniós csúcstalálkozón nem született határozat a közös európai határvédelemről, noha szavai szerint ez lenne a legjobb megoldás. A tagállamokkal szemben ugyanakkor továbbra is elvárás, hogy megfeleljenek az EU jogszabályainak, így kötelezettségük a schengeni határok védelme is.

Éjféltől zárják le a zöldhatárt
Éjféltől zárják le a zöldhatárt
Veres Viktor / Népszabadság

Magyarország pedig – ellentétben Görögországgal – megfelel ennek az elvárásnak, a magyar–horvát határon létrejöttek a schengeni szabályok teljes körű betartásának feltételei: felépült a kerítés, és a határ őrizete is biztosított – jelentette ki Szijjártó.

 

A miniszter szavai szerint a határátkelőhelyek továbbra is üzemelnek, igaz, szigorított ellenőrzés mellett, a menekültkérelmek benyújtására pedig két tranzitzónában lesz lehetőség.

Mint elmondta, az intézkedéstől hasonló eredményt várnak, mint a szerb szakaszon már életbe léptetett határzártól.

Arról is beszámolt, hogy a magyar diplomácia a döntésről tájékoztatta a térségbeli partnereit, a budapesti horvát nagykövet például pénteken személyesen járt a Külügyminisztériumban – és csalódását hangoztatta a döntés miatt.

Azt is mondhatnánk, hogy Magyarország egyedül maradt – fejtegette Szijjártó, de hozzátette: valójában segítséget nyújt a V4 országcsoport többi tagja. Csehország, Lengyelország és Szlovákia a szerb–magyar határ védelméhez nyújt támogatást, az ott így felszabaduló magyar erőket pedig át lehet vezényelni a horvát határszakaszra – tájékoztatott a külügyminiszter.

Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár csütörtöki brüsszeli egyeztetéséről a tárcavezető azt mondta, természetesen a bevándorlási hullám is téma volt a tárgyaláson, amelyen a magyar kormányfő világossá tette, hogy ha nem születik meg a legjobb megoldás, akkor a második legjobbat kell érvénybe léptetni.

Arra a kérdésre, hogy Szlovénia esetében felmerült-e hasonló intézkedés lehetősége, mint a magyar–szerb és a magyar–horvát határszakaszon, Szijjártó Péter azt felelte: Szlovénia schengeni tagország, két schengeni állam közé pedig csak nagyon szükséges esetben, a két ország egyetértésével lehet fizikai akadályt építeni. Hangsúlyozta: a magyar–szlovén határszakasznál nincs ilyen napirenden.

A magyar–román határral kapcsolatban azt közölte: folyamatosan figyelni fogják, hogy Szerbiában hogyan alakulnak a bevándorlási útvonalak. A magyar–román határ „egy ésszerű hosszúságú szakaszán” már korábban elkezdték az előkészítését a kerítés építésének, de egyelőre nem látnak olyan okot, hogy meg kellene kezdeni a kerítésépítést – mondta.

A közeljövőben esedékes horvátországi választást firtató kérdésre a külgazdasági és külügyminiszter úgy reagált: az európai jogszabályok nem nemzeti választások függvényei. Úgy fogalmazott:

„Nem mi avatkozunk be a horvát kampányba, hanem a horvát miniszterelnök akar állandóan minket berángatni oda.”

A magyar–horvát határ azóta is nyitva volt, hogy Szerbia felé az Orbán-kormány leengedte a vasfüggönyt, ami miatt a menekültek Horvátország felé kerülve érték el Magyarországot. Útjukat a szerbek, a horvátok és aztán a magyarok is hatóságilag szervezték. Magyarországon régi Ikarus-buszokkal vitték őket az osztrák határ, Hegyeshalom felé.

Menekült kislány szeptemberben Szerbia és Horvátország határán. Ők még átjöhettek
Menekült kislány szeptemberben Szerbia és Horvátország határán. Ők még átjöhettek
Kovács Klára / Népszabadság

A horvátokat először nem mozgatta meg túlságosan a magyar határzár híre. A dalje.com a HINA állami hírügynökség cikkét közölte Szijjártó bejelentéséről nem vezető helyen, és bár az index.hr vezető helyen hozta, a brit Reuters rövidhíre alatt Twitter-üzenetek sorakoznak. Az egyik hozzászóló az ironikus „Micsoda meglepetés!” felkiáltással nyugtázta a hírt, a másikuk viszont Szlovéniára utalva azon kajánkodik, hogy Zoran Milanovic horvát miniszterelnöknek már biztosan van terve – ha más nem, ábécésorrendben haladni, vagyis hogy a horvátok ezután melyik szomszéd ország határához vigyék a menekülteket.

Az index.hr később zágrábi kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy Horvátország ezután Szlovénia felé fogja továbbengedni a menekülteket. Ez lehet Zágráb úgynevezett C terve, amelyről az index.hr szerint a horvátok már meg is állapodtak Ljubljanával. Milanovic állítólag folyamatos telefonos kapcsolatban van a szlovén kollégájával, Miro Cerarral. Ranko Ostojic horvát belügyminiszter az esti opatovaci sajtótájékoztatóján hivatalosan is

bejelentette, hogy Horvátország életbe lépteti a C tervet, vagyis a szlovén határa szállítja a migránsokat.

A miniszter kijelentette, hogy a Szerbia felől belépő migránsokat az észak-horvátországi Csáktornyára (Cakovec) szállítják. Három helyen – Macelj és Muraszerdahely (Mursko Sredisce) közúti átkelőn, valamint a muraszerdahelyi vasút vonalán – léphetnek be Szlovéniába.

Szlovénia nevében Karl Erjavec belügyminiszter és Vesna Györkös Žnidar külügyminiszter egy közös sajtótájékoztatón cáfolta, hogy létezne C terv, vagyis megállapodás a két ország között, de hozzáfűzték, hogy ha Németország – a menekültek fő célországa – lezárja a maga határait, akkor Szlovénia is átgondolja a menekültpolitikáját, vagyis lezárja a határait. „Készen állunk egy új menekülthullámra” – jelezte Erjavec. Állítása szerint sem ő, sem Žnidar nem lepődött meg azon, hogy Magyarország lezárta a horvát határt. Azt elismerték, hogy egyeztettek horvát tisztségviselőkkel, de C tervről nem volt szó közöttük, a szlovén-horvát határt pedig megerősítik. (A sajtótájékoztatóján Ostojic is elismerte, hogy Szlovéniával nem kötöttek megállapodást a magyar határzár utáni időszakra, és a zágrábi sajtó által emlegetett C terv nem közös horvát–szlovén, hanem csupán horvát terv.) A C tervről korábban azt rebesgették, azt jelenti, hogy a horvátok visszaküldik Szerbiába a menekülteket.

Szlovénia felé kerülhetnek
Szlovénia felé kerülhetnek
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Szlovénia egyébként ma jelentette be, hogy megszünteti azt az útlevél-ellenőrzést, amelyet ideiglenes jelleggel szeptember 17-én állítottak vissza a magyar–szlovén határon. Ez azt jelenti, hogy ha a menekültek Szlovéniából nem Ausztria, hanem Magyarország felé indulnak el, a közös határ szlovén oldalán semmi nem állítja meg őket, hiszen mind a két ország Schengen-tag, a zónán belül pedig bármelyik tagország bármelyik állampolgára útlevél-ellenőrzés nélkül, szabadon közlekedhet.

Az utolsó roham Horvátország felől az a vonat lehet, amellyel ma éjjel fél tizenkettőkor a horvátok 1500 embert visznek el Zákánynál a magyar határig, aztán hagyják, hogy gyalog átjöjjenek Magyarországra. Ez azonban nem lesz egyszerű, az Index az élő hírfolyamában azt írja, hogy 40-50 rendőrkocsi és -furgon tart konvojban az M7-esen Letenye felé, a zöldhatáron pedig – jelentette eközben az M1 – 23 órától eresztik le a vasfüggönyt. Zákánynál a síneket ugyanolyan szögesdróttal felravatalozott tehervagonnal akarják lezárni, ahogyan Röszkénél is tették.

Vesna Pusic horvát külügyminiszter a Nova TV horvát televíziónak úgy nyilatkozott:

Magyarország azzal, hogy határzárat rendel el, nem fogja tudni megállítani a migránsokat, azok továbbra is jönni fognak Horvátországba és Szerbiába is.

A külügyminiszter úgy vélte, az unió külső határait Görögországban kell megvédeni, amelyre ott van a Frontex, az Európai Unió határőrizeti szerveinek koordinációjáért felelős intézménye. Magyarországnak nem állhat érdekében, hogy destabilizálja szomszédait – tette hozzá.

A horvát hadsereg már megkezdte egy téli menekülttábor kialakítását Slavonski Brod városában, ahol a téglaépületek mellett ötezer fő befogadására alkalmas sátortábor várja majd a menekülteket. Folynak a munkálatok az ipari vasútvonal tisztításán is, amelyen a menekülteket szállító vonatok érkezését várják. A menekültválság óta Horvátországon több mint 180 ezer menekült haladt át.

Szijjártó Péter a horvát és a szlovén bejelentésekre úgy reagált, semmi meglepő nincs a horvát C tervben, Zágráb korábban Magyarországgal is összebalhézott, most pedig ŰSzlovéniával sikerülhet összerúgnia a port. (A zágrábi kormány képviselői korábban azt állították, megállapodtak a Magyarokkal a menekültek továbbküldéséről Magyarország felé, később viszont kiderült, hogy ilyen megállapodásról nem volt szó.) A tárcavezető beszélt arról is, hogy a most elrendelt határzárral Magyarország irányából Ausztrián és Németországon is megszűnhet a bevándorlási nyomás, így Ausztria számára nem lesz indokolt, hogy lezárja az osztrák-magyar határt. Ez számos embernek, cégnek jelentene napi szintű problémát, és komoly gazdasági kárt okozna Magyarország számára - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó szerint a horvát-magyar határzár a második legjobb megoldás, mert a legjobb - a görög külső határ védelméről - nem jött létre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.