Navracsics világgá kürtölte: ő az uniós biztos-jelölt

A Twitter mikroblogon, angolul jelentette be Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter, hogy Magyarország őt jelöli biztosként a tervek szerint november elsejétől megalakuló új Európai Bizottságba (EB).
Navracsics szerint így hivatalos
Navracsics szerint így hivatalos

– Mostantól hivatalos, én vagyok Magyarország jelöltje az új Európai Bizottságba. Nehéz állás. Nagy megtiszteltetés – írta a 48 éves fideszes politikus, akiről már a Népszabadság szerdai számában megírtuk, a magyar kormány minden jel szerint őt jelöli a luxemburgi Jean-Claude Juncker EB-elnök által vezetett testületbe. 

A biztosjelölteket a tervek szerint szeptemberben hallgatja meg az Európai Parlament, amely októberben dönt arról, hogy elfogadja-e vagy sem Juncker csapatát. A nagy tekintéllyel bíró volt luxemburgi kormányfő többször jelezte, hogy a biztosi posztok negyven százalékán nőknek szánja, s nagyon örülne, ha a tagállamok nőket jelölnének. Eddig vagy tucatnyi tagállam nevezte meg jelöltjét, nőt viszont egyedül a csehek jelöltek.

Ha Navracsics novembertől Brüsszelbe megy, ő lesz a rendszerváltás utáni időszak legrövidebb ideig, alig öt hónapig hivatalban lévő külügyminisztere. Utódjaként a külgazdasági és külügyi tárca élén leginkább helyettesét, Szijjártó Péter a tárca parlamenti államtitkárát emlegetik.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.