galéria megtekintése

Juncker felől jöhet Navracsics Tibor is

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 30. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Magyar kormányzati szereplőkhöz nem hivatalosan olyan hírek jutottak el, hogy Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének nem áll szándékában megakadályozni, hogy a lehetséges magyar jelölt, Navracsics Tibor EU-biztos legyen – értesült a Népszabadság.

Orbán Viktor miniszterelnök minden bizonnyal Navracsics Tibort jelöli uniós biztosnak
Orbán Viktor miniszterelnök minden bizonnyal Navracsics Tibort jelöli uniós biztosnak
Kocsis Zoltán

Az már eldőlt, hogy Orbán Viktor jelenlegi külgazdasági és külügyminiszterét jelöli uniós biztosnak – erősítették meg lapunknak kormányzati források, hozzátéve: a miniszterelnök és Navracsics Tibor között napi szinten folynak az egyeztetések.

Arra a kérdésünkre, miszerint szárnyra kaptak olyan vélekedések, hogy Juncker megvétózná a magyar jelöltet, mert Orbán Viktor határozottan ellenezte a volt luxemburgi kormányfő bizottsági elnökké választását, a kormányzat több szereplője is visszakérdezett: „Milyen alapon tehetné ezt?” Egyrészt ennek „reváns” jellege lenne, másrészt Navracsics Tibor esetén nehéz elutasító kifogást találni, hiszen „messze felkészültebb, kompetensebb, mint általában a biztosjelöltek”.

 

És – tették hozzá kormányzati szereplők – a Neelie Kroes holland EU-biztossal való kellemetlen konfliktusa ellenére is az a kép alakult ki még igazságügyi miniszterként Navracsicsról Brüsszelben, hogy elkötelezett az Európai Unió mellett akkor is, ha határozottan kiáll a magyar nemzeti érdekekért.

Az Európai Tanács által közreadott képen Navracsics Tibor magyar külgazdasági és külügyminiszter az Európai Unió országai külügyminisztereinek találkozóján Brüsszelben
Az Európai Tanács által közreadott képen Navracsics Tibor magyar külgazdasági és külügyminiszter az Európai Unió országai külügyminisztereinek találkozóján Brüsszelben
MTI

2012-ben éles vita alakult ki Neelie Kroes bizottsági alelnök, digitális és médiaügyi biztos, valamint Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes között az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságában tartott meghallgatáson. Kroes azt állította, Navracsics négyszemközt mást ígért neki, mint nyilvánosan a vitatott médiaszabályozás felülvizsgálatáról, ezt azonban a miniszter cáfolta.

„Navracsics nem héja, hanem galamb” – mondták lapunknak, megemlítve azt is, hogy politológusként, egyetemi docensként a politikus kutatási területe az összehasonlító politológia és az európai belpolitika volt.

Más források szerint az EP-ben a baloldali pártok és a zöldek a magyar jelölt, elsősorban Navracsics Tibor „alapos megizzasztására” készülnek. A biztosjelöltek meghallgatása szeptemberben esedékes, majd az Európai Parlament októberben szavaz Juncker csapatáról: vagy elfogadja, vagy teljes egészében elutasítja azt. Információnk szerint az uniós biztosok november 1-jével foglalhatják el hivatalukat.

„Talán én leszek az új uniós biztos” címmel közölt portrét a magyar külügyminiszterről a Der Tagesspiegel online kiadása múlt pénteken. A berlini liberális lap szerint Navracsicsot a szomszédságpolitikai vagy a közlekedési tárca érdekelné, de a külügyminiszter „származásából, eddigi pályájából adódóan” szívesen foglalkozna az EU-bővítéssel is.

Juncker többször jelezte különböző csatornákon, így informálisan is tagállamoknak: a bizottságban szeretne negyvenszázalékos női kvótát, vagyis azt, hogy legalább tizenegy biztosi posztot nők töltsenek be. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke ebben támogatja, s a német szociáldemokrata politikus jelezte: kizárólag férfiakból álló csapatot nem fognak megszavazni.

A női jelöltekre irányuló kérés azonban a július 31-i nem hivatalos határidő lejárta előtt lényegében süket fülekre talált. Nőt eddig egyedül a csehek jelöltek Vera Jourová regionális fejlesztési miniszter személyében. A németek és az osztrákok eddigi embereiket, Günther Oettingert (energiapolitika), illetve Johannes Hahnt (regionális fejlesztés) jelölték. A britek Lord Jonathan Hilltory politikust. A volt finn kormányfő, jelenlegi pénzügyi biztos Jyrki Katainen szintén vállalna második terminust.

Az észtek a korábbi kormányfőjüket, Andrus Ansipot küldik, ő a gazdasági és pénzügyi posztot vette célba, de ugyanezt tette a lettek jelöltje, a szintén exkormányfő Valdis Dombrovskis is. A harmadik balti állam, Litvánia Vytenis Povilas Andriukaitis egészségügyi minisztert delegálja. A görögök Dimitrisz Avramopulosz védelmi minisztert, az írek Phil Hogan környezetvédelmi minisztert, a szlovákok Maros Sefcovic diplomatát jelölték.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.