Netanjahut kérte fel kormányalakításra az izraeli államfő

Benjámin Netanjahut, a jobboldali Likud párt vezérét kérte fel az új izraeli kormány megalakítására Simon Peresz államfő.

Peresz péntek délután a jeruzsálemi elnöki hivatalban adta át az eddig ellenzékben politizáló Netanjahunak a hivatalos kormányalakítási megbízást. A szokásoknak megfelelően Netanjahu pedig az államfőnek átadott levélben jelezte, hogy elfogadja a felkérést.

Az izraeli államfő azután döntött Netanjahu felkérése mellett, hogy délelőtt hiába győzködte külön-külön a két nagy párt vezetőjét, Netanjahut és Cipi Livni külügyminisztert, a centrista Kadima elnökét: alakítsanak egységkormányt, különben zsákutcába kerülhet a békefolyamat a palesztinokkal. Livni később nyilvánosan kizárta, hogy a Kadima részt venne olyan kormánykoalícióban, amelynek élén Netanjahu áll.

Netanjahu a kormányalakítási megbízás átvétele után azonnal széles nemzeti egységkormány létrehozására hívott fel a Kadima és az Ehud Barak védelmi miniszter vezette Izraeli Munkapárt részvételével, ám továbbra sincs jele annak, hogy ez utóbbiak hajlandóak lennének csatlakozni a Likud-vezető kormányához. Netanjahunak, aki 1995-99 között egyszer már betöltötte a miniszterelnöki tisztséget, összesen hat hét áll rendelkezésére ahhoz, hogy lefolytassa a hivatalos kormányalakítási tárgyalásokat, és bemutassa kabinetjét a parlamentnek.

A Likud elnökének felkérésével Peresz szakított azzal az izraeli hagyománnyal, hogy a legerősebb parlamenti párt vezére kap megbízást a kabinet megalakítására. A február 10-i előre hozott parlamenti választásokon a Kadima 28 mandátumot szerzett, eggyel többet, mint a Likud. Ugyanakkor az utóbbinak van esélye arra, hogy kisebb, vallásos és szélsőjobboldali pártok bevonásával parlamenti többséggel rendelkező kormánykoalíciót hozzon létre. Ez csütörtökön újabb megerősítést nyert azzal, hogy Avigdor Lieberman, a választásokon harmadik helyen végzett Jiszráél Béténu (Izrael a Mi Otthonunk) szélsőjobboldali világi párt vezetője támogatásáról biztosította a Likud-vezért.

Netanjahu korábban is úgy nyilatkozott, hogy amint hivatalos megbízást kap az államfőtől, meghívná kormányába Livnit, "tekintettel a nagy kihívásokra, amelyekkel Izraelnek szembe kell néznie: Iránra, a terrorizmusra, a gazdasági válságra". Mindamellett e pillanatban a (világi vagy vallási) szélsőjobbra és az ultraortodox pártokra alapozná a kormányt; ezekkel együtt 65 képviselője lenne a 120 tagú kneszetben.

Livni csütörtökön viszont telefonon üzent a Kadima mintegy 80 ezer tagjának: ellenzékbe szándékozik vonulni, hogy pártja "a remény alternatívája legyen" a zsidó államban.

Abbász csak egy béke mellett elkötelezett izraeli kormánnyal tárgyal

A Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatóság csak akkor tárgyal az izraeli kormánnyal, hogy ha Benjámin Netanjahu megbízott kormányfő elkötelezi magát a béke mellett. A palesztin elnök szóvivője, Nabil Abu Rudeina pénteken kijelentette: "Csak abban az esetben tárgyalunk az izraeli kormánnyal, ha az elfogadja a két állam elvén alapuló rendezést, leállítja a telepek építését és tiszteletben tartja a korábbi megállapodásokat".

Gázában a Hamász palesztin iszlamista mozgalom úgy értékelte Netanjahu kormányalakítási megbízását, hogy Izrael "egy szélsőségesebb vezetőt választott", mivel a leendő miniszterelnök a Hamász Gázai övezetbeli hatalmának megdöntését szorgalmazta. Favzi Barhum Hamász-szóvivő szerint a dolgok "a legszélsőségesebb és a legveszélyesebb irányba haladnak". Úgy vélekedett, hogy Netanjahu kormányfői jelölése "nem ígér sem békét, sem stabilitást a térségnek".

 

 

 

 

 

 

Simon Peresz izraeli államfő átadja a megbízólevelet Benjámin Netanjahunak, 2009 február 20-án, Jeruzsálemben
Simon Peresz izraeli államfő átadja a megbízólevelet Benjámin Netanjahunak, 2009 február 20-án, Jeruzsálemben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.