Nagy botrány készül: eurószázezrekért lobbiznának kelet-európaiak az EP-ben

Tizennégy brüsszeli képviselő kapta be a brit újságírók által kivetett horgot, vállalva, hogy kereskedelmi érdekeket szolgál az Európai Parlamentben napi négyezer euróért. Egyikük Adrian Severin volt román külügyminiszter, de Ernst Strasser egykori osztrák belügyminiszter is jelezte hajlandóságát egy kis mellékkeresetre.

Pénzért vállalták kereskedelmi érdekeket szolgáló törvénymódosítások benyújtását és vállalati tanácsadói munkakör betöltését magukat lobbistáknak kiadó brit újságírók megkeresésére európai parlamenti képviselők, köztük kelet-európaiak.

A Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lap beszámolója szerint az újság oknyomozó riporterei "hatvannál is több" EP-képviselővel vették fel a kapcsolatot egy fiktív lobbicég, illetve egy szintén nem létező orosz befektetési társaság kijáróinak mondva magukat. A megkeresést sokan visszautasították, ám 14 képviselő érdeklődést mutatott, és találkozott a riporterekkel.

Végül hárman álltak rá arra, hogy módosítások benyújtásával segítik a fantom lobbicéget. Egyikük Adrian Severin volt román külügyminiszter, a másik Zoran Thaler egykori szlovén külügyminiszter, a harmadik pedig Ernst Strasser volt osztrák belügyminiszter. Az előző kettő a szocialista, az utóbbi a néppárti EP-frakció tagja.

Severin a beszámoló szerint elvállalta, hogy 100 ezer euróért évente hat alkalommal részt vesz a „cég" tanácsadó testületének ülésein, a parlamentben végzett munkájáért pedig napi négyezer euró „konzultációs díjat” ígértek neki. A riporterek a román politikust arra kérték, hogy segítsen a bankbetét-garanciákat szabályozó irányelv módosításában, annak érdekében, hogy el lehessen húzni az ügyfeleknek járó kifizetéseket bankcsőd esetén. Severin vállalta a feladatot, és el is érte a módosítástervezet benyújtását.

Thaler szintén közölte a riporterekkel, hogy érdekli a 100 ezer eurós tanácsadói állás, és ugyancsak vállalta egy módosítás beterjesztését; ennek célja a befektetői kompenzációs direktíva felvizezése lett volna, a „lobbisták orosz ügyfelének” érdekében. Strasser szintén ráállt ugyanennek az irányelvnek a módosítására, kérve a riportereket, hogy csak küldjék meg neki a kívánt módosítást, megjelölve, hogy "ügyfelük" pontosan milyen változtatást szeretne.

A Sunday Times szerint a lap újságírói által kért módosítások közül kettő már szerepel is az EP hivatalos dokumentumai között, ugyanabban a szövegezésben, ahogy a „lobbisták" megírták, és "néhány lépésnyire" vannak a törvénybe iktatástól. A brit lap szerint az ügyből valószínűleg az EP 53 éves fennállásának egyik legnagyobb botránya lesz.

Diana Wallis, aki a brit Liberális Demokraták képviseletében az Európai Parlament átláthatóságért felelős alelnöke, kijelentette, hogy a  Sunday Times által feltártakat teljes mértékben ki kell vizsgálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.