A nácikra célozgat levelében az új lengyel külügyminiszter

A németeknek ugyanis nem tetszik a lengyel közmédia erőltetett ütemű orbánosítása. A választásokon győztes Kaczynsi-féle jobboldaliak rövidesen a lengyeleknél Médiatanács alá vetné a közmédiát.

- A lengyelekben a lehető legrosszabb képzettársításokat idézi fel, ha egy német politikus Lengyelország felügyelet alá helyezését sürgeti - fejtette ki Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter abban a szombat este közzétett nyílt levélben, melyet Günther Oettinger német uniós biztosnak címzett.

Ziobro a több lengyelországi hírportálon közzétett levelében a digitális gazdaságért és társadalomért felelős EU-biztos által a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című német lapnak január elején adott interjúra reagált. Oettinger az interjúban a jogállamiság megőrzésére szolgáló mechanizmus elindítására és Varsó felügyelet alá helyezésére sürgette az Európai Uniót, többek között a lengyel médiatörvény akkor tervezett módosítása miatt. A kis médiatörvénynek nevezett módosítás közben hatályba is lépett.

 "Egy lengyel tiszt unokája vagyok, aki a második világháború alatt a földalatti Honi Hadseregben a "német felügyelet" ellen harcolt" - áll Ziobro levelében, melyben a politikus "nagyobb visszafogottságot és objektivizmust" kér Oettingertől.

Ziobro kilátásba helyezi: a lengyel parlament a következő hónapokban egy átfogó médiatörvényt dolgoz ki, a mely "demokratikusabb megoldásokat" tartalmaz majd, mint a Németországban érvényes jogszabály. A lengyel politikus ezzel kapcsolatban rámutatott: Németországban a közmédia regionális csatornáinak vezetését a tartományi kormányok nevezik ki.

A lengyel politikus utalt arra: Lengyelországban a "kis médiatörvényt" követő átfogó reform keretében az átmenetileg a kincstárügyi tárcának alárendelt médiát közhasznú állami társaságokként működő "nemzeti médiává" alakítanák át, amelynek tevékenységét egy új testület, a Nemzeti Médiatanács felügyelné.

A lengyel médiareform az egyes uniós tisztségviselők, valamint a nemzetközi újságírószervezetek éles tiltakozását váltotta ki. Az Európai Bizottság a biztosok következő tanácskozásán, január 13-án tart vitát a jogállamiság általános lengyelországi helyzetéről, ezen belül a médiareformról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.