Orbanizálják a lengyel sajtót

Megkezdődött a lengyel sajtó orbanizálása – állítja több helyi szakértő. A december 30-án elfogadott „kis médiatörvény" a kormány kezébe adja a közmédiát. Pár nap múlva az eddigi vezetőket leválthatják, helyükre pártkatonák kerülnek.

Január elseje óta óránként a lengyel himnuszt és az Örömódát játssza felváltva a Lengyel Rádió első adója, a Jedynka. Így tiltakoznak – amíg lehet – mondta a Rzeczpospolita című mérsékelt jobboldali lapnak Kamil Dabrowa, a rádió vezetője. Az amíg lehet nem tarthat túl sokáig. Az év utolsó előtti napján elfogadott új médiatörvény ugyanis azonnali hatállyal megszüntette a Lengyel Rádió és a Lengyel Televízió, valamint a helyi adók függetlenségét.

A médiumok vezetőit eddig pályázati úton választották ki, és a közszolgálati médiát felügyelő országos tanács nevezte ki őket. Ezt a jogot máris elvesztette a médiatanács, mert a tv és rádió elnökét ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezi ki és váltja le – tetszése szerint. A módosítás addig érvényes, amíg a médiumok közszolgálatiból nem alakulnak át „nemzetivé". Ewa Wanat lengyel publicista azt nyilatkozta, hogy adott esetben a nemzeti jelző kizárást is jelez, utal az etnikai egyneműségre, a nem lengyel elemek – zsidó, esetleg német – kizárására.

A történtek miatt pénteken lemondtak a lengyel közszolgálati televízió csatornáinak vezetői.

Jan Dworak, a médiatanács elnöke az átalakítást a demokratikus jogállammal való szakításnak mondja. Andrzej Sieziniewski, a Lengyel Rádió elnöke azt nyilatkozta, hogy az eddig közszolgálatiként működő adót a törvénymódosítás „kormánytól függő állami rádióvá teszi." A Newsweek Polska tudni véli, hogy a kormány a rádió és a televízió élére a PiS sajtócsapatának tagjait, Jaroslaw Kaczynski pártelnök közeli embereit rakja.

Miközben a társadalmi szervezetek többsége, az újságírók hevesen tiltakoznak a lépés miatt, a lengyel jobboldal, különösen a szélsőjobboldal ünnepel. A kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) frakcióvezetője, Ryszard Terlecki azt mondta, hogy nem viselhették el, hogy az állami médiában kritizálják a hatalom intézkedéseit. Az alkotmánybíróság átalakításáról hozott törvényt a közszolgálati médiában alapos elemzésnek vetették alá, ahol különböző vélemények csaphattak össze.

A PiS ezt a reformok támadásának fogja fel. Egy másik PiS-képviselő a párttal szemben „barátságtalan beszédmód" eltávolítását ünnepelte előre. Ünneplik a lépést a magyarországi Jobbikkal szövetséges Nemzeti Mozgalom szejmképviselői is. Ez a nemzeti radikális (a két világháború közötti évtizedek lengyel szélsőjobboldalának örökösei) párt több politikust is bejuttatott a parlamentbe Pawel Kukiz rockzenész protesztpártjának listáin. Ezentúl a lakosságtól és a cégektől beszedett előfizetési díjakkal akarják megoldani a médiumok fenntartását. A végleges törvényt a kormánypárt két hónap alatt akarja bevezetni, amibe a társadalmi konzultáció és a Brüsszellel folytatandó egyeztetés is belefér.

Brüsszelben aggodalommal figyelik, ahogy a PiS bosszúhadjárata és zsákmányszerzése lebontja a demokratikus intézményeket. A Kaczynski-párt handicapje, hogy a brit konzervatívok által vezetett kisebb pártcsaládba tartozik. Így velük szemben azok a kereszténydemokrata politikusok is megmutathatják a maguk demokratikus harciasságát, akik a Fideszt oly enyhén kezelik. A nyugat-európai politikusok most kezdik felmérni, milyen nehézségeket okoz az EU működésében, ha egy Lengyelország méretű középhatalom veszi semmibe a közös értékeket, s válik kiszámíthatatlan partnerré.

Leváltják a lengyel kormányhivatalnokokat

Az orbáni út másik törvényét is megszavazták. Eszerint a köztisztviselői állásokat ezentúl nem pályázat, hanem kinevezés útján töltik be. Aki harminc napon belül nem kap valamilyen felkérést, az automatikusan elveszíti eddigi állását. Az ellenzék szerint legalább 1600-an válnak pillanatokon belül munkanélkülivé a kormánytisztviselők közül.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.