Muszlim élőlánc egy norvég zsinagógánál

Több száz norvég muszlim csatlakozik várhatóan ahhoz az élőlánchoz, melyet egy zsidó zsinagóga köré hirdettek meg szombatra a norvég fővárosban, Oszlóban. A muszlim közösség szolidaritást kíván vállalni a város zsidó közösségével, egy héttel azután, hogy egy fegyveres merénylő megtámadott egy zsinagógát Dániában.
A szombati rendezvény szervezői azt mondják, hogy az iszlám meg kíván védeni minden embert, függetlenül attól, hogy milyen vallású. Az élőláncra, melyet a „béke gyűrűjének" neveznek, több mint 2000 embert várnak.

A kezdeményezés azért jött létre, hogy szolidaritást vállaljon a város zsidó közösségével, egy héttel a koppenhágai merénylet után. Omar Abdel Hamid el-Hussein múlt szombaton megölt két embert egy zsinagógánál, illetve egy szólásszabadságot támogató eseményen Koppenhágában. A palesztin-dán származású férfi végül életét vesztette a rendőrséggel folytatott tűzharc során. 

Az AP hírügynökség tájékoztatása szerint körülbelül ötszázan vettek búcsút Koppenhága egyik mecsetében a radikális iszlámot valló férfitól. A gyászolók közül sokan nem ismerték személyesen a merénylőt, csak a családja iránti tiszteletből mentek el.

Az 5,2 millió összlakosságú Norvégiában a zsidóság aránya az egyik legalacsonyabb Európában, míg a muszlim kisebbség folyamatosan növekszik a bevándorlásnak köszönhetően. Jelenleg körülbelül 150-200 ezer muszlim él a skandináv országban.

A bevándorlásról szóló vita 2011-ben került előtérbe Norvégiában, mikor Anders Behring Breivik megölt 77 embert egy szigeten. Breivik azzal vádolta a kormányzó Munkáspártot, hogy elősegíti a muszlim bevándorlást, beszennyezve ezzel a tiszta norvég vért - emlékeztet a Reuters.

Egy tavaly év végén végzett közvélemény-kutatás szerint a norvég társadalom jelentős része úgy gondolja, hogy a bevándorlók jó hatással vannak az országra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.