Most döntenek a jövőnkről

Megkezdődött az ENSZ-klímacsúcs Párizsban, ahol az ENSZ illetékes tisztségviselője, Christian Figueres hangsúlyozta, hogy annak, hogy a helyszín Párizs, szimbolikus jelentősége lett. Minden megszólaló történelmi jelentőségűnek látja az eseményt, amelynek tétje a bolygó jövője.
A különböző súlyos problémák, fenyegetések idején pontosan Párizs az a hely, ahol a világ egyesül döntő jelentőségű célok elérésének érdekében. Párizsban kell megmutatnunk, hogy szolidárisak vagyunk egymással, és egyaránt elkötelezettek a közjó, a világ biztonsága és a jólét növelése iránt – mondta Figueres a csúcs megnyitóján.

Károly walesi herceg szerint a klímaváltozás, a globális felmelegedés a legveszélyesebb fenyegetés, amellyel az emberiségnek szembe kell néznie, mivel egyszerre fenyeget fokozódó éhezéssel, tömeges migrációval és mindennek következtében szaporodó konfliktusokkal. Ha nem lépünk fel ellene, magunk okozzuk saját pusztulásunkat – vélte.

Miért fontos a klímacsúcs?

Látszólag jelentéktelen, valójában a Föld jövőjét meghatározó tételről kezdődik egyezkedés a párizsi ENSZ-klímacsúcson: a részt vevő államok által eddig felajánlott kibocsátáscsökkentés 2,7 fokos fölmelegedést valószínűsít, a túléléshez viszont 2 fok alatt kellene tartani a globális átlaghőmérséklet-növekedés mértékét. A valódi vita ugyanakkor a pénzről szól.

Francois Hollande francia elnök szintén szóba hozta a terrortámadásokat, jelezve, hogy a világot egyszerre biztonságos és élhető helyként kell átadnunk utódainknak. Hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás vesztesei elsősorban nem a fejlett országok, akik a legnagyobb mértékben járultak hozzá, hanem az „ártatlanabb”, szegényebb része a világnak. Nyomatékosította, hogy nem elég szavalni, döntő áttörésre van szükség, konkrét és mindenkire egyként vonatkozó megállapodásra, gyökeres változásra. Nem tekinthetjük többé a világot kimeríthetetlen erőforrások tárházának, és szemléletünkben fel kell váltsa a versenyzést az együttműködés tisztelete, egy ilyen globalizációs modell kidolgozására van szükség, és a felmelegedés mértékét 2 vagy inkább 1,5 Celsiusra kell visszaszorítani. „A bolygó jövőjéről döntünk” – hangsúlyozta.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is a csúcs döntő, történelmi jelentőségét hangsúlyozta a világ egybegyűlt vezetői, mintegy 150 állam és kormányfő előtt. Az ENSZ-főtitkár is kitért arra, mennyire fontos, hogy a fejlett országok szolidárisak legyenek a szegényekkel, beszélt annak az évi 100 milliárd dolláros pénzalapnak a jelentőségéről, amelyet a fejlett országok utalnak a szegény országoknak. Hangsúlyozta: garantálni kell, hogy ez a pénz valóban megérkezzen oda, ahová szánják. Megemlékezett a világszerte zajló, hatalmas hét végi tüntetésekről is, amelyek megelőzték a klímacsúcsot, a világ vezetőinek címzett világos üzenetként értékelve őket. A szervezők szerint több mint 700 ezer ember vett részt világszerte a demonstrációkon annak ellenére is, hogy épp a párizsi vonulásra végül nem kerülhetett sor – tudósított a Guardian.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.