Brüsszeli terror: „Mintha földrengés lett volna”

– Morajlást, rengést éreztünk – mondta a Népszabadságnak Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. A háromfős magyar delegáció vasárnap érkezett a belga fővárosba egy konferenciára. Kedden reggel is épp egy megbeszélésen ültek a Vöröskereszt Maelbeek metróállomástól alig néhány méterre, a Rue de la Loi-n lévő épületében.

– Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke éppen a komplexum előtt telefonált, amikor a detonáció történt. A metró szellőzőjéből hallotta meg a morajlásszerű hangot, majd lőporszagot érzett – mesélte Kardos. Az elnök azonnal a metró bejáratához sietett, ahonnan már sűrű füst gomolygott, és emberek rohantak a felszín felé. Mint azt Kardos elmondta, Göndöcs szakképzett egészségügyi szakemberként az elsők között segített a sérülteknek, mintegy 10-15 laikus bevonásával. – 25-30, könnyebb sérültet látott el, magyarokkal nem találkozott – mondta telefonon a főigazgató, aki megjegyezte, főleg a légnyomás és a hőhatás okozta sérülésekkel találkozott. Azokat látta el elsősorban, akik a metróba tartottak éppen, amikor a robbantás történt.

A közeli szállodából rövid időn belül törülközőket vittek a helyszínre, ezekkel próbálták elállítani a vérzést.

– A lőporszag beleivódott az elnök ruhájába – jegyezte meg Kardos, aki szerint mindenki nyugodt, összehangoltan, szervezetten történik a sérültek ellátása.

A Magyar Vöröskereszt munkatársai ma repültek volna vissza Magyarországra. Jelenleg lezárták az épületet, senki sem mehet ki és senkit sem engednek be.

– Itt rekedtünk, fogalmunk sincs, meddig kell itt maradnunk – mondja, hozzátéve, az ablak előtt mintegy 25-30 mentőautót lát, az egészségügyi szakemberek munkáját pedig a környező szállodák személyzete is segíti, nem csak törülközőkkel. A recepciósok például vizet osztanak a mentősöknek.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.