Amikor nem énekelt, kínzott

2013-ban Szíriában kínzott foglyokat Mehdi Nemmouche, az a francia-algériai származású férfi, aki májusban lövöldözött a brüsszeli zsidó múzeumban. Ezt Nicolas Henin, egy áprilisban kiszabadított túsz mondta a Le Point francia lapnak.

„Amikor Nemmouche nem énekelt, akkor kínzott. Tagja volt annak a néhány fős francia csoportnak, akiknek látogatása megrémítette az egymáshoz közeli cellákban tartott 50 szíriai foglyot. Minden este záporoztak az ütések abban a szobában, ahol engem is fogva tartottak. Egész este tartott a kínzás. A hajnali imák kezdetéig" – mondta Henin, akinek ügyvédje szerint mindegyik, a védencével, Heninnel együtt kiszabadított túsz megerősítette, hogy Nemmouche az őrök közé tartozott. 

A francia-algériai férfi egy év után márciusban tért vissza Európába. Május 24-én a brüsszeli Zsidó Múzeumban nyitott tüzet a jelenlevőkre. A támadásban egy izraeli – tel-avivi – pár és a múzeum két munkatársa, egy francia nő és egy belga férfi vesztette életét. Nemmouche-t pár nappal az eset után tartóztatták le egy rutinellenőrzés során Marseille-ben, ahova Amszterdamból érkezett autóbuszon. A rendőrség szerint a támadásban használt fegyverekkel egyező kalasnyikovot és kézifegyvert találtak nála.

A férfi fellebbezést nyújtott be Franciaországban a belgiumi kiadatása ellen, arra hivatkozva, hogy attól tart, ügyét majd Izraelben tárgyalják. Nemmouche fellebbezését a francia hatóságok elutasították, és kiadták Belgiumnak. A brüsszeli bíróságon pénteken jelenik meg először.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.