Videón vallott a zsidók meggyilkolásáról a brüsszeli merénylő

A franciaországi kikötővárosban, Marseille-ben őrizetbe vettek azt a férfit, akit a brüsszeli zsidó múzeumban végrehajtott gyilkosságsorozat elkövetésével gyanúsítanak – írta vasárnap az AFP. A 29 éves Mehdi Nemmouche-nál találtak egy kalasnyikovot és egy olyan kézi lőfegyvert, amellyel a négy áldozatot megölték, de előkerült egy, a támadás előtt készített videófelvétel is, amelyen a férfi a támadásról beszél.

Nemmouche-t vámtisztviselők vették őrizetbe még pénteken a marsellie-i Saint-Charles pályaudvar mellett, egy Amszterdamból érkező távolsági buszon. A brüsszeli támadás miatt gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel és terrorizmussal vádolják.

Az AFP úgy tudja, hogy az észak-franciaországi, roubaix-i születésű férfi szír szélsőségesekkel is kapcsolatban áll, tavaly pedig el is utazott a közel-keleti országba harcolni a több mint három éve tartó polgárháborúban Basár el-Aszad elnök hadserege és más, mérsékelt ellenzéki erők ellen. Ezt tanúsítja az is, hogy Nemmouche csomagjában ott lapult a Szíriában is működő dzsihadista szervezet, az Iraki és Levantei Iszlám Állam zászlaja is.

Nemmouche-t most a francia belföldi hírszerzés, a DGSI hallgatja ki. Az AFP a nyomozáshoz közel álló forrásokra hivatkozva írja, hogy Nemmouche az első 24 órában egyetlen kérdésre sem válaszolt. Őrizetben 96 órán át keddig tarthatják – vagy csütörtökig, ha a nyomozók végül közvetlen terrorveszélyre hivatkoznak. A Le Figaro szerint a férfi 2012-ben radikalizálódhatott, amikor fegveres rablásért néhány hónapra leültették.

A brüsszeli zsidó múzeum merénylője a múlt szombaton hajtott oda az épülethez a belga főváros egyik tere, a Sablon melletti utcában. Bment, majd válogatás nélkül tüzet nyitott mindenkire, akit csak meglátott. Egy tel-avivi házaspárt, Miriam és Emanuel Rivát, egy francia gyakornokot és az intézmény egyik 24 éves belga alkalmazottját sikerült megölnie, mielőtt kocsiba vágta volna magát és elmenekült volna. A Sablon téren éppen zajló jazzfesztivál miatt az incidensnek rengeteg szemtanúja volt.

A négyes gyilkosságot – amely a toulouse-i merénylő, Mohamed Merah tavalyelőtti ámokfutására emlékeztet – a belga hatóságok azonnal antiszemita támadásnak nyilvánították, és fokozták a biztonsági készültséget a zsidó emlékhelyek és az izraeli érdekeltségek körül. Belgiumban körülbelül negyvenkétezer zsidó él. Három évtized után a múlt szombati volt az első nagy antiszemita indíttatású támadás.

Nemmouche elfogását vasárnap a Belga Antiszemitizmus-ellenes Liga elnöke, Joel Rubinfeld és Francois Hollande francia elnök is üdvözölt. A francia szocialista kormány áprilisban állt elő egy programmal, amely szeretne gátat vetni annak, hogy francia muzulmán fiatalok Szíriába menjenek harcolni és ott esetleg radikalizálódjanak. Hivatalos adatok szerint a közel-keleti országot a polgárháború három éve alatt 780 francia járta meg és szállt be a harcokba a szélsőséges iszlamisták oldalán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.