MERS-fertőzés miatt nem utaznak a kínaiak

Kínai turisták százai mondták már le tervezett dél-koreai útjukat az ott felbukkant MERS-fertőzések miatt. Közben a Kínában lévő fertőzött dél-koreai férfi állapota rosszabbra fordult – jelentette kedden a helyi média.

Dél-Koreában már két halálos áldozata van a járványnak, 25 fertőzöttet regisztráltak, és csaknem 700 embert tartanak megfigyelés alatt.

Az ország legnagyobb utazási irodája, a Hana Tour szerint már körülbelül 300 kínai állt el dél-koreai utazási szándékától, de más irodák is jelezték, hogy a lemondások száma egyre nő.

Dél-Koreában az első fertőzést május 20-án fedezték fel, s az ország a fertőzöttek számát tekintve jelenleg a harmadik helyen áll Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek után.

A 44 éves, dél-koreai férfi, akinél a Kínába érkezése után diagnosztizálták a betegséget, jelenleg a dél-kínai Kuangtung tartományhoz tartozó Hujcsou kórházában fekszik. Keddi hírek szerint légzési zavarai vannak, oxigénellátásra szorul, de képes egyedül felállni. Orvosai táblára írva kommunikálnak vele, de lázas. Az orvosok szerint életfunkciói állítólag rendben vannak, de állapota romló tendenciát mutat.

Múlt pénteken mutatták ki nála a vírusfertőzést. Mint utóbb kiderült, hazájában kapcsolatban volt egy MERS-beteggel, s az orvosok tanácsa ellenére sem halasztotta el kínai útját. Ennek következtében Kínában 67, vele érintkezésbe lépett embert helyeztek karanténba, egy busz tíz utasát pedig még keresik. A megfigyelés alatt lévőknél egyelőre nem fedeztek fel semmiféle rendellenességet.

A MERS koronavírus (Middle East Respiratory Syndrome) köhögéssel, lázzal, légzési nehézségekkel járó légúti megbetegedést okoz, és vírusos tüdőgyulladást idézhet elő. A betegek halálozási aránya magas, közel 40 százalékos, a kór ellen nincs védőoltás. Lappangási ideje 2-14 nap között van.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a MERS 2012. évi szaúd-arábiai feltűnése óta 1139 esetet regisztráltak, közülük 431 volt végzetes. A legfrissebb jelentések szerint Szaúd-Arábiában és Ománban az elmúlt napokban 3, illetve 6 új MERS-fertőzést regisztráltak. Dél-Koreába feltehetően az a 68 éves férfi hurcolta be a betegséget, aki hetekkel korábban a Közel-Keleten, Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben járt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.