Merkel, Porosenko és Putyin telefonon egyeztetett az ukrán tűzszünetről

Angela Merkel német kancellár, Petro Porosenko ukrán elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon egyeztettek a kelet-ukrajnai tűzszünetről, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek szerepéről.

„A német kancellár és az ukrán elnök azért hívta fel az orosz elnököt, hogy felszólítsák, gyakoroljon nyomást az oroszbarát szakadárokra a tűzszünet betartása érdekében” – közölte Steffen Seibert, a német kormány szóvivője kedden.

A szóvivő megjegyezte, hogy a három vezető között egyetértés született arról, hogy a minszki megállapodásnak megfelelően a nehézfegyverek visszavonása a térségből kedden megkezdődjön.

A három politikus a telefonbeszélgetés során szót ejtett az EBESZ megfigyelőinek szerepéről is.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség korábban azt írta, az ukrán fegyveres erők azt mérlegelték, hogy katonáikat fegyveres erővel, a köréjük vont ostromgyűrű áttörésével hoznák ki Debalceve településről.

Eduard Baszurin, a donyecki szakadárok egyik magas rangú parancsnoka hétfőn szabad elvonulást ajánlott fel a városban "körbezárt" ukrán katonáknak, ha leteszik a fegyvert. A Reuters hírügynökség információi szerint az ukrán fegyveres erők mintegy hétezer tagja lehet jelenleg Debalcevében.

A város stratégiai jelentőségét az adja, hogy közlekedési csomópont, itt halad a Donyecket Luhanszkkal, valamint az oroszországi Rosztov-na-Donu városával összekötő vasút.

A TSZN ukrán hírtelevízió arra hívta fel a figyelmet, hogy vasúton lényegesen több, úgynevezett humanitárius segélyt tudna eljuttatni Moszkva a kelet-ukrajnai szakadár területekre.

Az ukrán hatóságok eddig egyetlen orosz segélykonvoj rakományát sem ellenőrizhették, azt feltételezik, hogy a fehérre festett Kamaz teherautók fegyvereket és lőszereket szállítanak a szakadároknak. Gyanújukat erősíti az, hogy a segélyszállítmányok érkezése után rendre intenzívebbekké váltak a szakadárok támadásai.


Újabb összecsapások Debalcevében

Az orosz(barát) szeparatisták „erkölcsi okokból” nem hagyhatják abba a Debalcevéért folytatott harcot, mert az „belső terület”, és válaszolniuk kell az ukrán csapatok támadására – közölte Denisz Pusilin, a „donyecki népköztársaság” képviselője.

„Nincs jogunk abbahagyni a harcot Debalcevéért. Ez morális kérdés” – nyilatkozta Pusilin a Reutersnek. „Válaszolnunk kell a tüzérségi csapásokra, és dolgoznunk azon, hogy megsemmisítsük az ellenség harcállását. ... Bármikor készen állunk a nehézfegyverzet kivonására, minden készen áll a nehézfegyverek kölcsönös visszavonására. De egyoldalúan semmit sem teszünk – akkor katonáink célpontokká válnának” – jegyezte meg.

Andrij Liszenko katonai szóvivő ugyanakkor kedden kijelentette, hogy a szeparatisták támadásai miatt továbbra sincs meg az előfeltétele a nehézfegyverek kivonásának a frontvonal közeléből. A hadműveleti parancsnokság (ATO) egyik szóvivője kedden Kijevben közölte, hogy visszafoglaltak egy Donyeck megyei települést Artemivszk és Debalceve között, aminek eredményeképpen helyreállították ellenőrzésüket a két várost összekötő autóút egész hosszán.

Anatolij Sztelmah szóvivő elmondta, hogy a szakadárok által napok óta ostromlott és időközben meg is szállt Lohvinove falu körül minden ellenőrző posztot visszavettek az ukrán fegyveres erők, így gyakorlatilag a település visszakerült a kormányerők ellenőrzése alá. A környéket jelenleg is az ukrán tüzérség tartja tűz alatt.

Artemivszk városából az újra ellenőrzött úton lőszer- és fegyverutánpótlást, élelmiszert és váltást küldenek a Debalcevét védő egységeknek.

Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője közben arról számolt be, hogy tíz brit - Saxon típusú - páncélozott szállítójármű érkezett a harci övezetbe. Ukrajna nemrég kapta a katonai járműveket Nagy-Britanniától.
A jármű a NATO-szabvány szerinti B7-es páncélzattal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy 7,62 milliméter kaliberig a lövedékek nem hatolnak át rajta, valamint ellenáll a taposóaknáknak is - fűzte hozzá. A szóvivő tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában öt katona esett el és 14 sebesült meg a kelet-ukrajnai harcok övezetében, többségük Debalceve térségében.

Dmitro Timcsuk katonai szakértő, a kelet-ukrajnai harcok övezetében adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű szervezet vezetője arról adott hírt kedden, hogy Luhanszk megyében a szakadárok önkényesen kikiáltott "népköztársaságának" fegyveresei és az úgynevezett kozák egységek között "benzinháború" robbant ki. A kozákok vonták ugyanis ellenőrzésük alá a megye déli részén lévő benzinkutak mintegy 80 százalékát. A "népköztársaságiak" saját szükségleteik kielégítésére követelik, hogy adják át nekik a kutakban lévő, Oroszországból kapott üzemanyag egy részét. A benzin kétféleképpen kerül a luhanszki kutakba: részben katonai kísérettel tartálykocsikból álló konvojokban érkezik Oroszországból, a másik része pedig a már korábban kialakított csempészvezetékeken keresztül. A kozákok azonban nem akarnak osztozkodni senkivel az üzemanyagon, és az abból származó bevételükön. Minden bizonnyal emiatt égett le a múlt hónapban két benzinkútjuk is - jegyezte meg Timcsuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.