Iohannis elutasította a nacionalista ügyvivő kinevezését

Sorin Cimpeanu oktatási miniszter vezeti az ügyvivő kormányt Romániában – jelentette be a román államfő csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján.
Klaus Iohannis elmondta, elfogadta a szociáldemokrata Victor Ponta szerdán benyújtott lemondását, elutasította viszont a távozó kormányfő által jelölt Mircea Dusa védelmi miniszter ideiglenes kormányfővé való kinevezését.

A tárcavezető, Hargita megyei képviselő jelölését többen kifogásolták. Dusa több nacionalista törvénytervezet szerzője, környezetvédő szervezetek szerint pedig köze volt a székelyföldi erdőirtásokhoz. A közélet tisztaságáért küzdő Romania curata polgári platform által közzétett információk szerint miniszteri kinevezésekor megszépítette az önéletrajzát: hamis adatokat közölt a tanulmányaival kapcsolatban, és elhallgatta, hogy tagja volt a Román Kommunista Pártnak.

Sorin Cimpeanu a bukaresti agráregyetem talajjavító és környezetmérnöki szakán végzett 1991-ben, 2000-ben ugyanott doktorált. A 47 éves politikus, egyetemi tanár kutatóként kezdte pályafutását, 2003 óta franciaországi egyetemeken (Lille, Toulouse) is előad.

Ponta lemondása egyébként nem nyugtatta mg azokat a tüntetőket, akik kedden országszerte az utcákra vonultak, követelve, hogy a miniszterelnök mondjon le a több tucat halálos áldozatot követelő szombat esti bukaresti klubtűz miatt. Szerda este Bukarestben 30 ezer, Kolozsváron négyezer ember tüntetett, most már a politikai osztály megtisztulásának és előrehozott választásoknak a követelésével.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.