Megvan az első román-magyar sikertörténet: Szijjártó interjúja

Terjedelmes interjút közölt a Digi24 román hírtelevízió a magyar külügyminiszterrel, amelyet az MTI ismertet. Az írás arra fekteti a hangsúlyt, hogy Szijjártó „határozott elvárásokat" fogalmazott meg Romániával szemben az erdélyi magyarság érdekében. Lényegében az írás kétharmada erről szól. Ugyanakkor az állami hírügynökség nem pontosítja, hogy a beszélgetést a külügyminiszter bukaresti tárgyalásai előtt rögzítették, így az olvasónak könnyen olyan érzése támadhat, hogy a felsorolt problémákat a román hivatalosságok előtt is felvetette.

Holott ilyesmi nem történt, ellenkezőleg: közös sajtótájékoztatójukon előbb a román, majd a magyar külügyminiszter arról számolt be, hogy a nehéz, „alapvetően a nemzeti közösségekhez kapcsolódó" kérdések lekerülnek a kétoldalú kapcsolatok napirendjéről, és a hangsúly ezentúl a „sikertörténetekre" helyeződik. Az MTI ezt elhallgatja, illetve elkeni:

„A külgazdasági és külügyminiszter elismerte, hogy sok megoldatlan kérdés terheli a kisebbségi területen a magyar-román együttműködést, azonban úgy vélte, az új román kormánnyal megkezdett higgadt, pragmatikus párbeszéd elvezethet a legkényesebb kérdések megoldásához is. Ehhez közös sikertörténetre, higgadtságra és egymás kölcsönös tiszteletére van szükség - hangsúlyozta Szijjártó Péter."

Az ismertetőből nem derül ki, hogy az interjúnak mindössze kis részét teszik ki a „magyar kérdésre" vonatkozó kérdések. Szó van benne ugyanakkor olyan problémákról – például a sajtószabadság korlátozásáról „terrorveszély-helyzet" ürügyén, vagy az Orbán–Putyin-viszonyról –, amelyeket az állami hírügynökség szintén nem talált fontosnak.

Szerencsére a Digi24-nek adott interjút feliratozták, így a külügyminiszter válaszai eredetiben, azaz magyarul hallhatóak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.