Megtorlásra készülnek az oroszok

Az orosz külügy szerint a Krím ellen hozott Nyugati szankció kollektív büntetés a félsziget lakosai számára, akik tavaly márciusban szavaztak az Oroszországhoz való csatlakozásról. Moszkva megtorlásra készül az újabb korlátozások miatt.

A Krím elleni szankciókat az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok is támogatta. Ennek értelmében tovább korlátozzák a befektetéseket, a kereskedelmet, a turizmust és a szolgáltatásokat az EU által Ukrajna részeként elismert területen.

Reuters emlékeztet, hogy a márciusban tartott népszavazáson a lakosság 97 százaléka támogatta a Krím-félsziget Oroszországhoz való csatlakozását. A voksolást nem ismerték el a nyugati nagyhatalmak. Moszkva a szavazást követő napon bekebelezte a félszigetet.

Az orosz külügyi tárca nyilatkozatában kiemeli, hogy az EU és az USA által hozott újabb korlátozás közvetlen bizonyítéka annak, hogy a Nyugat elismerte, a Krím-félsziget elcsatolása a lakosság egyhangú és önkéntes döntése volt.

A minisztérium hozzáteszi, hogy a nyugati nagyhatalmak ezért úgy döntöttek, kollektív büntetést rónak ki. Szomorú, hogy magukat demokratikusnak nevező országok ilyen módszerekhez folyamodnak a 21. században - jegyzi meg.

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön azt mondta, aláírta az újabb orosz szankciókat tartalmazó kongresszusi törvényjavaslatot, de hozzátette, nem kívánnak újabb korlátozásokat hozni Moszkva ellen. Ezzel szemben Kanada további szankciókat készít elő az oroszok ellen.

Alexander Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt nyilatkozta, hogy az újabb szankciók aláásták a kelet-ukrajnai konfliktus megoldására tett politikai erőfeszítéseket. Hozzátette, hogy a Krím ősi és elválaszthatatlan része volt Oroszországnak. Lukasevics hangsúlyozta, hogy már dolgoznak a megtorló intézkedéseken Moszkvában.

Oroszország nyugati országokból érkező élelmiszerek korlátozásával állt bosszút az ellene hozott korábbi szankciókért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.