Megtalálták az egyiptomi gép roncsait

Az egyiptomi hatóságok szerdán éjjel bejelentették, hogy a Földközi-tenger mélyén megtalálták a május 19-én lezuhant MS804-es járat roncsait és a pilótafülke hangrögzítő berendezését.

Az egyiptomi hatóságok bejelentése szerint az általuk bérelt egyik kutatóhajó, a John Lethbridge bukkant rá a valószínűleg több roncsdarabra Kréta és az egyiptomi partok között – írja a brit The Guardian.

Egy második hajó, a LaPlace két hete fogta be a repülési adatokat rögzítő feketedobozok jeleit. Az eszközöket gyorsan ki kell emelni, mert még körülbelül egy hétig küldenek jeleket. „Az idő nem a mi oldalunkon áll” – jegyezte meg Mohammed Shabana, akinek 27 éves testvére is a gép fedélzetén utazott. „Még halotti bizonyítványokat sem kaptunk, minden a levegőben lóg” – tette hozzá az elkeseredett férfi.

Egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a tragédiát. A görög légügyi hatóságok – amelyek légterén a repülő áthaladt – azt állították, hogy a gép szokatlanul éles fordulatokat hajtott végre, mielőtt lezuhant volna, ezt az egyiptomi hatóságok is megerősítették. A hét elején közölték, a radarképek alapján az Airbus a katasztrófa előtt 360 fokos fordulót tett.

A francia légibiztonsági hatóság szerint a gép olyan jelzéseket küldött, amelyek alapján tűz üthetett ki, és hiba lépett fel a repülésirányítási rendszerben.

A repülőn összesen 66-an utaztak, 30 egyiptomi, 15 francia, valamint néhány kanadai, iraki, belga, brit, algériai, csádi, szaúdi, szudáni és portugál állampolgár.

Bár eddig egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára, hogy ő állna a tragédia hátterében, Serif Fati egyiptomi légügyi miniszter óvatosan megjegyezte, „a technikai hibánál valószínűbb, hogy terrortámadás vagy más beavatkozás okozta a katasztrófát”.

Tavaly októberben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az egyiptomiak garantálni tudják-e a légi közlekedés biztonságát, azt követően, hogy terroristák pokolgépet csempésztek fel egy nyaralókat szállító orosz gépre. 224-en haltak meg, és az akciót az Iszlám Állam Sínai-félszigeten működő szárnya vállalta magára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.