Rohammal ért véget a sydneyi túszdráma

A túszdráma 16. órájában rohamrendőrök hatoltak be az ausztrál nagyváros központjában álló épületbe, ahol egy túszejtő tízegynéhány vendéggel barikádozta el magát. A férfit lelőtték.

Több mint 15 órával a túszdráma kezdete után, magyar idő szerint 16.45-kor a rohamrendőrök megrohamozták azt a sydneyi kávézót, ahol túszokat ejtett egy felfegyverzett férfi.

Egy kiszabadult túsz rohan el a rohamrendőrök mellett
Egy kiszabadult túsz rohan el a rohamrendőrök mellett
Jason Reed / Reuters

Nem sokkal a roham előtt detonáció hangját lehetett hallani és villanást látni a Sydney üzleti negyedében, a Martin Place-en  fekvő kávéházból.

Andrew Scipione, rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint a túszejtőn kívül még két ember – két túsz – vesztette életét a roham során. Két nő könnyebb sérüléseket szenvedett, egy harmadikat pedig eltalálta egy golyó a vállán. Az egyik rendőrtiszt az arcán sérült meg a túszdráma folyamán.

A rendőrség a sajtótájékoztatón közölte, összesen 17 túsz volt az épületben. Az akciót azután indították el, hogy több túsznak sikerült kijutnia az épületből, miután odabent lövések dördültek. Azt egyelőre nem árulták el, hogy a halott túszok sérüléseit a túszejtő vagy a rendőrök lövései okozták-e.

A túszejtőről időközben kiderült, hogy Man Haron Monis, egy iráni származású önjelölt imám, aki 1996-ban menedékjogot kapott Ausztráliában. A 49 éves férfi jelenleg óvadék ellenében szabadlábon volt, miután bűnrészességgel vádolták a volt felesége meggyilkolásának ügyében.

2013-ban már elítélték, amiért becsmérlő leveleket küldött külföldön elhunyt ausztrál katonák családjainak. Emellett több szexuális bűncselekmény elkövetésével is vádolták.  Ügyvédje szerint magának való, zárkózott ember volt. Mint mondta, Monis egyedül vitte véghez a „felháborító” tettét, nem szervezett terrorcselekményről van szó.

A férfit a sydneyi bírósági riporterek jól ismerték. Egyikük, Lizzie Pearl Twitteren írta, hogy Monis többször is tüntetett a sydneyi bíróság épülete előtt, amelyhez néha odaláncolta magát, volt, hogy azt állította, az őrizetben megkínozták. Kifogásolta az Australian Security Intelligence Organisation (ASIO) nevű titkosszolgálat munkáját, és követelte, hogy a szervezet adjon át iratokat a bíróságnak.

Mentők viszik el a túszdráma egyik sérültjét
Mentők viszik el a túszdráma egyik sérültjét
David Gray / Reuters

A férfi állítólag csak múlt héten tért át az iszlám síita irányzatáról a szunnitára. Honlapján a síita muzulmánokat elutasítónak nevezte. A hatóságokat és a sajtót az ügyvédje kijelentése ellenére most az érdekli, hogy Monisnak volt-e köze a Szíriában és Irakban harcoló szunnita szélsőséges Iszlám Államhoz (IS) vagy sem.

A két halálos áldozatot helyi idő szerint kedd reggel nevezték meg. Egyikük a kávézó, a Lindt menedzsere, Tori Johnson volt. A másik egy háromgyermekes ügyvéd, Katrina Dawson, aki a kávézótól nem messze dolgozott egy ügyvédi irodában. Új-Dél-Wales állam középületein mindenhol félárbocra engedték a zászlókat.

Ausztrália első számú síita vallási elöljárójának, Mohammd Hussein al-Ansari ajatollahnak a hivatala részvétnyilvánító közleményt adott ki, amelyben Ansari elítélte az erőszakot, és vallási, illetve felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül minden ausztrált egységre szólított fel a radikalizmussal szemben.

A Lindtnek otthont adó épület körül még órákkal a túszdráma vége után is állnak a rendőrségi kordonok, amelyeken kívül egyre többen helyeznek el virágot és koszorút, illetve gyújtanak mécsest az áldozatok emlékére.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.