Megrohamozták a menekültek a Csalagutat

Le kellett állítani a La Manche csatorna alatti alagút forgalmát, miután 150 menekült megpróbált feljutni egy Nagy-Britanniába tartó kamionokat szállító szerelvényre.

Szombat reggelre megnyitották a Csalagutat. Az alagutat üzemeltető Eurotunnel társaság szóvivője közölte, hogy az incidens csak a teherforgalmat érintette, ugyanakkor ismét felszólította a hatóságokat, hogy lépjenek fel hatékonyan a migráns-krízis kezelése érdekében.

Az észak-franciaországi Calais-ban nemzetközi segélyszervezetek szerint "óriási humanitárius válság" fenyeget mintegy 3 ezer illegális bevándorlót. A menekülttábor megtelt, így az emberek a Calais-i önkormányzat tulajdonában álló szeméttelepen húzzák meg magukat. 

Calais kikötővárosa évtizedek óta a szegény vagy háború sújtotta országokból - Szíriából, Eritreából, Afganisztánból, Szudánból és Irakból - érkezők fontos célpontja, a bevándorlók kompon vagy a csatorna alatti vasúton innen akarnak továbbutazni Nagy-Britanniába, munkalehetőség reményében. Épp ezért gyakori, hogy a menekültek a szigetországba tartó kamionokra próbálnak felkapaszkodni, s ez ellen a kamionsofőrök sem tudnak mit tenni. Ha azonban a határon kiderül, hogy valamelyikük potyautasokat szállít, kemény bírságra számíthat.

A kamionokat a legtöbbször a parkolókban és a pihenőhelyeken rohanják meg a menekültek, nem ritka, hogy egy este alatt 4-5-ször is megpróbálkoznak ugyanazzal a járművel.

Bernard Cazeneuve francia és Theresa May brit belügyminiszter csütörtökön megállapodott abban, hogy több pénzt fordítanak a calais-i helyzet rendezésére. Párizs és London a tervek szerint szeptember 20-án köt megállapodást arról, hogy 15 millió euróból - amelyet teljes egészében Nagy-Britannia finanszíroz - kordonokkal megnehezítik a kikötőhöz való eljutást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.