Megnevezték a burgaszi terroristákat

Az öngyilkos merénylő mellett egy kanadai és egy ausztrál állampolgárságú férfi vett részt az izraeli turisták ellen végrehajtott tavaly júliusi akcióban – jelentette be csütörtökön a bolgár belügymisztérium.

Egy 32 éves ausztrál állampolgár, Maliad Farah és 25 éves társa, a kanadai Hasszan el-Haddzs Hasszan a gyanúsítottja annak a merényletnek, amelyet tavaly július 18-án hajtottak végre egy izraeli turistabusz ellen Burgaszban – jelentette be csütörtökön a bolgár belügyminisztérium. A tárca fényképet is nyilvánosságra hozott a feltételezett terroristákról.

Ügyészség szerint Farah és Hasszan a társa volt annak az öngyilkos merénylőnek, aki a burgaszi repülőtér parkolójában felszállt egy turistabuszra, majd a levegőbe repítette magát, öt izraeli fiatalt és a buszsofőrt rántva magával a halálba. Szemtanúk szerint a bermudát, napszemüveget és baseballsapkát viselő merénylő úgy nézett ki, mint egy átlagos turista. Senki nem gyaníthatta, hogy mire készül.

Arról, hogy az öngyilkos merénylő kicsoda, a bolgár hatóságok nem tettek bejelentést. A detonáció őt lefejezte; bár tavaly augusztusban közöltek képet róla, a szakértők állítólag az ujjlenyomatok és a DNS-minták alapján sem tudták megállapítani a személyazonosságát. Tavaly a bolgár sajtó felröppentett egy hírt, amely szerint az öngyilkos merénylőt a világ minden titkosszolgálata ismerte, egy Guantánamót is megjárt algériai származású svéd állampolgár, Mehdi Ghezali volt, de a svéd és a bolgár hatóságok is órákon belül cáfolták, hogy Burgaszban Ghezali robbantott volna.

A bolgár belügyminisztérium csütörtöki bejelentése szerint a terroristák már három héttel a merénylet előtt Bulgáriában voltak, és többször is Brian Jeremiah Jameson, Jacque Felipe Martin és William Rico álnéven, hamis amerikai papírokkal béreltek kocsit.

A közkeletű gyanú szerint egyébként a merénylet a Hezbollah ötlete volt. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök már közvetlenül a támadás után a libanoni síita szervezet felelősségét firtatta, Cvetlin Jovcsev bolgár belügyminiszter pedig a múlt héten mondta, „egyértelmű jelek” utalnak arra, hogy valóban a Hezbollah áll a merénylet mögött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.