Hetvenezren is lehettek a gyászmeneten

A Kitaj Gorod városrésztől a Bolsoj Moszkvoreckij hídig, a Borisz Nyemcov elleni merénylet helyszínéig meneteltek a tüntetők.

Moszkvában véget ért a pénteken késő este meggyilkolt ellenzéki vezető, Borisz Nyemcov emlékére szervezett gyászmenet. A hatalmas rendőri készültség mellett megtartott demonstráció különösebb rendbontások nélkül ért véget, bár a helyszíni jelentések szerint néhány provokátort őrizetbe vettek a hatóságok.

A rendőrség 44 ezerre, a rendezők viszont mintegy 70 ezerre becsülték a résztvevők számát. A menet az orosz főváros központjában, a Kitaj Gorod városrésztől a Krelm közvetlen közelében lévő Bolsoj Moszkvoreckij hídig, a Nyemcov elleni merénylet helyszínéig vonult.

"A hősök nem halnak meg" és "Ezek a golyók mindegyikőnket eltalálták" – hirdette az élen haladó két molinó. A tüntetők Nyemcov-fotókat és orosz zászlókat vittek - néhányat közülük az Európai Unió csillagaival egészítettek ki -, de "Nem félek" és "Oroszországot Putyin nélkül" feliratok is olvashatóak voltak a tábláikon.

A menet a gyilkosság helyszínén ér véget
A menet a gyilkosság helyszínén ér véget
Maxim Shemetov / Reuters

A dél-oroszországi Voronyezsben már vasárnap délelőtt megtartották a gyászmenetet. Mintegy százan gyűltek össze, és a város egyik terére vonultak, ahol egy másik rendezvény is zajlott. A kijevi hatalomváltást okozó kormányellenes megmozdulásokat, a Majdant elítélő mozgalom tagjai és kozákok a csecsen háborúkban elesett katonákra emlékeztek. A Nyemcovot méltató szónokokat az Oroszországban használatos zöld színű, folyékony fertőtlenítőszert, „zeljonkát" tartalmazó ampullákkal dobálták meg, és a helyszíni beszámolók szerint a kivezényelt rendőrök nem léptek közbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.