Mégis, kinek a vendége az orosz védelmi miniszter?

Teljes titkolózás kíséri Pozsonyban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter jövő heti besztercebényi (Banská Bystrica) programját.

Érdeklődésünkre Boris Gandel, a szlovák külügyminisztérium szóvivője annyit közölt, hogy a moszkvai tárcavezető partnere Martin Glvác, ezért őt kérdezzük. Miroslav Lajcák, a szlovák diplomácia vezetője elfoglaltsága miatt nem tárgyal vele.

Martina Balleková, a védelmi miniszter szóvivője is szűkszavú volt: azt állította, hogy a szlovák antifasiszta felkelés 70.évfordulója emlékünnepségeinek hivatalos programja még nem készült el. Arra a kérdésünkre, vajon terveznek-e kétoldalú találkozót, s ha igen, akkor a szlovák vendéglátó felveti-e partnerének Oroszország ukrajnai agresszióját. Mire ezt a választ kaptuk: „A múltat nem keverjük össze a jelennel, az ünnepségen a hét évtizeddel ezelőtti eseményekre emlékezünk, amikor a partizánok támogatásában és hazánk felszabadításában döntő szerepet töltött be a Vörös Hadsereg. Ezeket a tényeket tartjuk szem előtt."

Az augusztus 29-i besztercebányai rendezvény azért váltott ki megkülönböztetett szlovákiai és külföldi érdeklődést, mert Ivan Gasparovic volt szlovák elnök még júniusban, mindössze néhány nappal a hivatalból való távozása előtt személyes meghívót küldött Vlagyimír Putyinnak, de erről nem tájékoztatta utódját, Andrej Kiskát. Több szlovák ellenzéki politikus élesen tiltakozott az orosz elnök invitálása miatt. Frantisek Sebej, a pozsonyi parlament külügyi bizottságának elnöke szerint Putyin besztercebányai jelenléte súlyosan sértené mindazok emlékét, akik az egykori Csehszlovákia szabadságáért harcoltak és hunytak el. Robert Fico szlovák kormányfő viszont úgy vélekedett, hogy a szovjet katonák ezrei áldozták életüekt a néhai Csehszlovákia felszabadításáért, ráadásul az orosz elnök nemrég a normandiai partraszállás emlékünnepségére is hivatalos volt, ezért nem látott semmi kivetnivalót Ivan Gasparovic kezdeményezésében.

Végül e hét elején kiderült, hogy az orosz elnök egyik legfőbb bizalmasát küldi Szlovákiába. Megkeresésünkre Stanislav Micev, az ünnepséget szervező Szlovák Nemzeti Múzeum igazgatója közölte: a szlovák exelnök a szomszédos országok államfőinek is meghívót küldött. Milos Zeman cseh és Bronislaw Komorowski lengyel elnök részt vesz a rendezvényen, ukrán kollégájuk, Petro Porosenko viszont nem jön el. Magyarországot a szabadságát töltő Áder János helyett Balogh Csaba,hazánk pozsonyi nagykövete képviseli.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.