Putyin a védelmi miniszterét küldi Szlovákiába

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is részt vesz a szlovák antifasiszta felkelés 70.évfordulója alkalmából sorra kerülő ünnepségen, amelyet augusztus 29-én rendeznek Besztercebányán (Banská Bystrica) - jelentették be Pozsonyban. Értesüléseink szerint Milos Zeman cseh és Bronislaw Komorowski lengyel államfő már elfogadta a meghívást, azt viszont sem a pozsonyi elnöki hivatalban, sem pedig a külügyminisztériumban nem tudták megmondani, hogy ki érkezik Magyarországról.

Az orosz küldöttség összetétele iránt főleg azért nyilvánult meg nagy érdeklődés északi szomszédunknál, de külföldön is, mert Ivan Gasparovic volt szlovák elnök még júniusban - mindössze néhány nappal a hivatalból való távozása előtt -személyes meghívót küldött Vlagyimír Putyinnak, de erről nem tájékoztatta utódját, Andrej Kiskát. Több szlovák ellenzéki politikus élesen tiltakozott az orosz elnök invitálása miatt. Frantisek Sebej, a pozsonyi parlament külügyi bizottságának elnöke szerint Putyin besztercebányai jelenléte súlyosan sértené mindazok emlékét, akik az egykori Csehszlovákia szabadságáért harcoltak és hunytak el. Robert Fico szlovák kormányfő viszont úgy vélekedett, hogy a Vörös Hadsereg jelentős segítséget nyújtott a szlovákiai és más országbeli partizánoknak, sokan életüket áldozták a néhai Csehszlovákia felszabadításáért, ráadásul az orosz elnök nemrég a normandiai partraszállás emlékünnepségére is hivatalos volt, ezért nem látott semmi kivetnivalót a szlovák exelnök kezdeményezésében. Miként Miroslav Lajcák, a pozsonyi diplomácia vezetője sem, aki szerint csak a cinikusok és a rosszakarók mossák össze a hét évtizeddel ezelőtti eseményeket a jelenlegiekkel.

Szergej Sojgu kapcsán több szlovák politikai elemző mutatott rá, hogy a védelmi tárca vezetője Putyin egyik legfőbb bizalmasa. „Hűvösen kellene őt fogadni, és kellőképpen érzékeltetni vele, hogy Szlovákia elítéli az Ukrajna elleni agressziót, ám Robert Fico erre képtelen" - vélekedett Roman Pataj, pozsonyi publicista.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.