Megint halálra ítélték a Muzulmán Testvériség vezetőjét

Szombaton ismét halálra ítélték a Muzulmán Testvériség egyiptomi iszlamista szervezet vezetőjét és további tizenhárom magas rangú tagját, 36 embert pedig életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek.

Mohamed Badíe ellen több eljárás is folyik, nem ez az első eset, hogy halálbüntetést szabtak rá ki. Tavaly nyáron a szervezet vezetőjét a gízai büntetőbíróság is halálra ítélte, de az egyiptomi főmufti megtagadta az ítéletek aláírását. Az észak-afrikai ország törvényei előírják, hogy a legsúlyosabb büntetés végrehajtásához az iszlám vallásjog legfőbb szakértőjének jóváhagyása kell. A szigorú döntéseiről híres Mohamed Seháta bíró a muftitól kétszer is az ítélet jóváhagyását kérte, de ő nem változtatta meg döntését.

Akkor az volt az iszlamista szervezet vezetője ellen a vád, hogy ő és szervezet magas rangú vezetői 2013 júliusában emberölésre bujtották fel követőiket a Gíza városban lévő al-Isztikáma mecset előtti összecsapások során. A zavargások Mohamed Murszi iszlamista elnök július 3-i elmozdítása után történtek. A testvériség hívei és ellenzői közötti erőszakban aznap legalább tízen vesztették életüket, és több tucat ember sebesült meg. Most káosz és erőszak szítása miatt ítélték el Badíét és társait.

Szombaton Mohamed Szoltan amerikai-egyiptomi állampolgárt is elítélte a bíróság, akit hamis hírek terjesztésével és a testvériség támogatásával vádoltak – írja a BBC. A Muzulmán Testvériség prédikátorának, Szaleh Szoltannak a fia letartóztatása óta éhségsztrájkol. Apját szombaton ugyancsak halálra ítélték – írja a Reuters. A Szoltan család egyik rokona, Sara Mohamed a hírügynökségnek telefonon azt mondta, fellebbeznek az ítélet ellen. Az egyik honlap, amely Mohamed Szoltan szabadon bocsátását követeli, azt írja, a férfi az Egyesült Államokban nevelkedett békeaktivista, aki sosem volt tagja a Muzulmán Testvériségnek.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.