Muzulmán Testvériség: életfogytiglan a halálbüntetés helyett

Életfogytiglani börtönbüntetésre módosították szombaton a Muzulmán Testvériség egyiptomi iszlamista mozgalom vezetőjére júniusban kiszabott halálos ítéletet.
Mohamed Badíe és tizenhárom másik elítélt ellen az volt a vád, hogy a múlt év júliusában emberölésre bujtották fel követőiket a Gíza városban lévő al-Isztikáma mecset előtti összecsapások során. A zavargások Mohamed Murszi iszlamista elnök július 3-i elmozdítása után történtek. A testvériség hívei és ellenzői közötti erőszakban aznap legalább tízen vesztették életüket, és több tucat ember sebesült meg.

A gízai büntetőbíróság a tizennégy vádlottat két hónapja halálra ítélte, de az egyiptomi főmufti megtagadta az ítéletek aláírását. Az észak-afrikai ország törvényei előírják, hogy a legsúlyosabb büntetés végrehajtásához az iszlám vallásjog legfőbb szakértőjének jóváhagyása kell.

Az al-Ahrám című egyiptomi napilap internetes oldalán azt írja, hogy a szigorú döntéseiről híres Mohamed Seháta bíró a muftitól kétszer is az ítélet jóváhagyását kérte, de ő nem változtatta meg döntését.

Szombaton Badíe mellett a testvériség további hét, magas tisztségeket betöltő tagja kapott életfogytiglani börtönbüntetést, a többi hat vádlottal szemben távollétükben fenntartották a halálos ítéletet. A halálra ítéltek között van Ászem Abdel-Máged, az al-Dzsamáa al-Iszlámíja vezető személyisége is. Ez utóbbi csoport nevéhez fűződik az 1997-ben Luxor városában elkövetett vérengzés, amelyben 58 külföldi turista és egy egyiptomi állampolgár vesztette életét.

Mohamed Seháta bíró nemrég az al-Dzsazíra több újságíróját 7-től 10 évig terjedő börtönbüntetésre ítélte terrorizmussal kapcsolatos vádakkal. A váratlanul súlyos ítéletek világszerte felháborodást váltottak ki.

Badíe ellen több per is folyik, több esetben is halálra ítélték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.