Meghalt a lockerbie-i merénylő

Abdelbaszet Ali al-Megrahi Tripoliban hunyt el 59 éves korában. 2001-ben életfogytiglanra ítélték a PanAm 103-as járatánakfelrobbantása miatt, ám később visszamehetett Líbiába. Soha nem tanúsított együttérzést az áldozatokkal szemben.

59 éves terrorista bátyja vasárnap. Megrahi volt az egyedüli személy, akit elítéltek a PanAm 103-as járatanák felrobbantásáért. Az 1988 karácsonya előtt végrehajtott merényletben összesen 270 ember – 259 utas és 11 ember a földön – veszítette életét, amikor a légitársaság Londonból New Yorkba tartó gépe detonált Skóciában, Lockerbie község felett. Az áldozatok többsége, 189 ember amerikai állampolgár volt.

Al-Megrahi efgyik utolsó interjúja alatt tavaly októberben. Megváltásnak tartotta a halált.

Megrahi ellen az Egyesült Államok és Skócia 1991-ben emelt vádat, Moammer Kadhafi Líbiája azonban 1995-ig nem volt hajlandó a líbiai állami légitársaság és titkosszolgálati ügynök kiadására. A terroristát végül 2001-ben Hollandiában ítélte életfogytiglanra egy három skót bíróból álló testület. Büntetéséből Megrahinak csak még nyolc évet kellett leülnie: mivel előrehaladott prosztatarákja volt, 2009-ben Kenny MacAskill akkori skót igazságügyi miniszter rendeletére méltányossági okokból szabadon engedték, miután az orvosok szerint már csak három hónapja volt hátra. Bár szabadon engedését mély nemzetközi felhördülés kísérte, Megrahi visszatérhetett Líbiába, ahol nemzeti hősként ünnepelték. Itt ugyan a megjósoltnál évekkel tovább húzta, de amikor Kadhafi rezsimje tavaly augusztusban megbukott, állítólag már csak néha, rövid időre tért magához egy-egy kóma között. Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban ettől függetlenül sokan megpendítették, hogy Megrahinak skót börtönben kellene meghalnia, vagy állítsák amerikai törvényszék elé.

Megrahi mindvégig tagadta, hogy köze lenne a lockerbie-i merénylethez, és gyalázatosnak tartotta, hogy elítélték. Csak a halál jelenthet megváltást számomra – hangoztatta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.